Çin devlet bankaları piyasalardan yuan topluyor

Çin devlet bankaları piyasalardan yuan topluyor

Çin'in önde gelen devlet bankaları bu hafta döviz piyasasında aktif rol oynayarak yuan satın aldı ve ABD doları karşısında toparlanmasını hızlandırmaya yardımcı oldu.

A+A-

Çin devlet bankaları dolara karşı yuanı güçlendirmek için piyasadan yuan yuan topluyor. Bazen Çin para otoriteleri adına hareket eden büyük bankalar, geçtiğimiz yıl yuanın düşüşünü yavaşlatmak için sık sık dolar sattı.

Para birimi halihazırda yükselirken bu hafta yuan satın alma faaliyetlerini sürdürmeleri, konuyla ilgili medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynaklar için sürpriz oldu.

Yuan geçtiğimiz hafta %2 değer kazanarak dolar karşısında yaklaşık 7,13 seviyesine yükseldi ve yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kaynaklar, devlet bankalarının her zamanki swap ve spot piyasa faaliyeti kombinasyonunu izlediklerini ve onshore swap piyasasında yuan ile dolar takası yaparken ve bu dolarları spot döviz piyasasında satarken görüldüklerini söyledi.

Geçtiğimiz haftaki hareketleri, dolardaki geniş çaplı zayıflığın ortasında gerçekleşti. Para biriminin başlıca ticaret ortakları karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, ABD getirilerinin Fed'in parasal sıkılaştırmasının zirveye ulaştığına dair işaretlere yenik düşmesiyle Kasım ayında %3'ten fazla geriledi.

Bazı piyasa katılımcıları, devlet bankalarının yuanın kazanımlarını hızlandırmaya ve ihracatçıları döviz gelirlerinin daha fazlasını yuana çevirmeye teşvik etmeye çalışıyor olabileceğini söyledi. Çin para birimi bu yıl dolar karşısında hala %3'ten fazla değer kaybetti.

Devlet bankalarının dolar satışı, onshore spot yuanın kısa bir süreliğine dolar başına 7.1296 seviyesine ulaşmasına neden oldu ve dört aydan bu yana ilk kez günlük resmi beklentisinin üzerine çıktı.

Çin Halk Bankası (PBOC) da bu hafta dolar-yuan günlük sabitleme oranını düşürüyor. Salı günü, orta noktayı 3-1/2 ayın en düşük seviyesi olan dolar başına 7,1406 olarak belirledi.

Societe Generale Asya makro stratejisti Kiyong Seong "Sabitlemeyi bu oranda düşürmeye devam ettiklerini görmek şaşırtıcı. Bana göre, politika faizini düşürmeden önce bir hazırlık çalışması yapıyorlar gibi görünüyor" diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Dış ortam elverişli olduğunda, CNY'yi (yuan) mümkün olduğunca güçlendirdikleri görülüyor."

Son veriler dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın dengesiz olduğunu gösterirken, sanayi üretimi ve perakende satışlar Ekim ayında sürpriz bir şekilde arttı, imalat faaliyeti ve tüketici fiyatları ise düşmeye devam etti.

Ekonominin hala daha fazla politika teşvikine ihtiyacı olsa da analistler, Çin'deki faiz oranları ile başta ABD olmak üzere diğer ekonomiler arasındaki büyük fark göz önüne alındığında, daha fazla parasal gevşemenin Çin para birimi üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabileceğini söylüyor.

PBOC, bankacılık sistemine orta vadeli kredi kolaylığı kredileri yoluyla nakit enjekte ediyor, ancak son zamanlarda bu kredilerin oranını değiştirmedi.

Credit Agricole'un baş Çin ekonomisti Zhi Xiaojia, "Dolarda daha fazla aşağı yönlü hareket veya ilave önemli olumlu olaylar olmadığı sürece, bu seviye civarında bazı dalgalanmalar yaşanabilir" dedi ve ekledi:

"Gerçekten de getiri farkı oldukça geniş ve biz hala PBOC faiz oranı ve zorunlu karşılık oranı indirimi de dahil olmak üzere daha fazla politika gevşemesi bekliyoruz."

Zhi, yıl sonuna ve 2024'e kadar yuan konusunda "nispeten yapıcı" olduğunu söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler