Audi'nin eski patronu dizel skandalından ceza alan ilk VW yöneticisi oldu

Audi'nin eski patronu dizel skandalından ceza alan ilk VW yöneticisi oldu

Audi'nin eski patronu dizel skandalı nedeniyle ceza alan ilk VW yönetim kurulu üyesi oldu.

A+A-

Audi'nin eski patronu Rupert Stadler, Salı günü Münih'teki bir mahkeme tarafından 2015 dizel skandalında ihmal yoluyla dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle bir yıl dokuz ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı ve Volkswagen'in bu cezayı alan ilk eski yönetim kurulu üyesi oldu.

Mahkeme, eski patrona 1,1 milyon avro (1,20 milyon dolar) para cezası verildiğini ve bu paranın devlet hazinesine ve sivil toplum kuruluşlarına aktarılacağını söyledi.

Bu ceza, hakimin eski CEO'nun suçlamayı itiraf etmesi halinde karşılaşacağını söylediği 1,5-2 yıllık zaman diliminin ortasında yer alıyor.

Avukatı Ulrike Thole-Groll Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Stadler'in araçların manipüle edildiğini ve alıcıların zarar gördüğünü bilmediğini, ancak bunun bir olasılık olduğunu ve daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini kabul ettiğini söyledi.

Savcılar, Stadler'in Audi ve Volkswagen'deki maaşları ile mali ve gayrimenkul varlıklarını gerekçe göstererek başlangıçta 2 milyon avro para cezası istemişlerdi.

Stadler'in dizel skandalı sonrasındaki en önemli mahkeme süreçlerinden biri olan davası 2020 yılından bu yana devam ediyor.

Audi'nin ana grubu Volkswagen ve Audi 2015 yılında emisyon testlerinde hile yapmak için yasadışı yazılım kullandıklarını kabul etti.

Savcılara göre, mühendisler motorları test tezgahında yasal egzoz emisyon değerlerine uyacak ancak yolda uymayacak şekilde manipüle ettiler. Stadler, skandalın ortaya çıkmasının ardından manipüle edilen araçların satışını durdurmamakla suçlandı.

Kendisi daha önce iddiaları reddetmişti.

Stadler ile birlikte yargılanan eski Audi yöneticisi Wolfgang Hatz iki yıl ertelemeli hapis ve 400.000 avro para cezasına çarptırılırken, üçüncü sanık mühendis Giovanni P.'ye bir yıl dokuz ay hapis ve 50.000 avro para cezası verildi.

Savcılık ve sanık 4 Temmuz'a kadar temyize gidebilir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler