Avrupa doğal gaz fiyatları bugün yatay seyrediyor

Avrupa doğal gaz fiyatları bugün yatay seyrediyor

Avrupa doğal gaz fiyatları, iyi stoklanmış sisteme rağmen, yaz boyunca LNG'nin mevcudiyetine ilişkin arz endişeleri ile bugün yatay bir seyir izliyor.

A+A-

Avrupa doğal gaz fiyatları yeni haftanın ilk gününde yatay seyrediyor. Montel-Foreks'in haberine göjre, Hollanda TTF hub’ı Ağustos vadeli kontrat bugün 36,19 EUR/MWh ile 39,80 EUR/MWh aralığında işlem gerçekleştirdi. Kontrat en son Ice Endex'te EUR 0,76 düşüşle EUR 36,33/MWh seviyesinden satış yaptı.

İngiltere NBP hub’ı eşdeğeri 97,84p/th ve 90,00 p/th arasında işlem göerçekleştirdi. NBP kontratı ise en son 1,04p düşüşle 90,18 p/th seviyesinden işlem gördü.

Icis Gaz Analitiği Direktörü Tom Marzec-Manser bugün paylaştığı bir gönderide Avrupa LNG alımlarının son 18 ayın en düşük seviyesine gerilediği bilgisini paylaştı.

Marzec-Manser, “Temmuz ayında da bu durum devam ederse doğal gaz arz-talep dengesini kesinlikle sıkılaştıracaktır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Gaz Altyapısı'ndan (GIE) alınan verilere göre, Avrupa'da LNG varışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %10 düşüşle bu ay 3.350,2 GW/gün ile başladı.

Avrupa ve Türkiye'ye yapılan LNG sevkiyatları geçen hafta %12 düşüşle 2,53 milyar mᶟ olurken, Haziran ayı ithalatı Asya'dan gelen artan talep nedeniyle dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, özellikle Asya'nın soğutma talebinin artması durumunda, Avrupa'nın yaz boyunca LNG kargoları için Asya ile daha büyük bir rekabetle karşı karşıya kalabileceğini söylüyor.

İlgili Haberler