Batarya ve havacılıkta ihtiyaç arttı Çin kobalt rezervlerini doldurmaya başladı

Batarya ve havacılıkta ihtiyaç arttı Çin kobalt rezervlerini doldurmaya başladı

Çin, elektrikli araç bataryaları ve havacılık alaşımlarında kullanılan metal stoklarını arttırmak için kobalt fiyatlarındaki düşüşten faydalanıyor, rezervlerini artırma yoluna gidiyor.

A+A-

Çin kobalt rezervlerini artırma kararı aldı. Bloomberh'in haberine göre, hükümetin stoklama kurumu olan Ulusal Gıda ve Stratejik Rezervler İdaresi yaklaşık 2.000 ton kobalt satın alabilir.

Kamuoyu önünde konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, ajansın üç yerel rafinerici ve devlete ait bir tüccarı potansiyel alım gündemini görüşmek üzere geçen hafta Pekin'de bir toplantıya davet ettiğini söyledi. İhalelerin kabul edilmesi halinde alımların muhtemelen ikinci yarıda gerçekleşeceğini söylediler.

Rezerv yönetimini denetleyen Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, faksla yapılan yorum talebine yanıt vermedi.

Küresel kobalt fiyatları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya'nın artan üretimi nedeniyle Mayıs 2022'den bu yana %60'tan fazla geriledi. Rystad Energy'ye göre, bu yıl metalde 30.000 tonluk küresel bir fazlalık olabilir ve bu miktar 2024'te daha da artabilir.

Endonezya hızla önemli bir kaynak olarak ortaya çıksa da, kobalt işlemeye hakim olan Çinli rafineriler, DRC madenlerinden gelen malzemeye büyük ölçüde bağımlı. Birleşmiş Milletler'den bir grup uzman geçen ay, Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde artan şiddet olaylarının Aralık ayında yapılacak seçimlere hazırlanan ülkeyi daha da istikrarsızlaştırabileceği uyarısında bulundu.

Düşen kobalt fiyatları üreticileri ve otomobil üreticilerini rahatlattı, ancak bazıları DRC üretimiyle ilgili etik kaygılar ve son yıllarda yaşanan fiyat dalgalanmaları nedeniyle metali bataryalarından çıkarmaya çalışıyor. Bununla birlikte, kobalttan uzaklaşma muhtemelen çok kademeli olacak, yani metale önümüzdeki yıllarda da ihtiyaç duyulacak.

Çin en son 2020 yılında, Covid-19 nedeniyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşanan arz kesintilerine karşı koymak amacıyla stratejik emtia rezervleri için 2.000 ton metal satın alarak kobalt stoklamıştı.

İlgili Haberler