Avrupa enerjisini bu kez nehir krizi vurdu

Avrupa enerjisini bu kez nehir krizi vurdu

Almanya’da kömür santrallerinin çalışabilmesi için hayati bir rol oynayan Rehn Nehri'nin yaşanan kurak dönemden dolayı derinliği 1 metrenin altına indi.

A+A-

Yüksek enerji maliyetleri ve resesyon korkularıyla sarsılan Avrupa ekonomisinde şimdi de “nehir seviyeleri” krizi yaşanıyor.

Ekonomik aktivite açısından önem taşıyan ve Avrupa mal taşımacılığında büyük yeri olan nehirlerde sıcaklık nedeniyle derinlik seviyeleri düşüyor.

Almanya açısından özellikle kömürün santrallere taşınmasında kritik olan Rehn Nehri’nde bazı noktalarda derinlik 1 metrenin altına düştü. Nehir için “alarm seviyesi” ise 150 santimetre seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla bu derinlikte taşımacılık güçlükle yapılabiliyor.

Rehn Nehri için 80 santimetrenin altındaki derinlik trafiği büyük ölçüde yavaşlatırken, 40 santimetrelerde trafik tamamen duruyor.

Nehirde taşıma faaliyetine devam edilebilmesi, kömürden elektrik üretiminin devamlılığı açısından önem taşıyor.

Fransa’da ise nükleer enerji üretimi açısından kritik olan Maas Nehri’nde (Meuse) derinlik ve debi azalıyor. Nehirin suyu, Fransa’nın en büyük nükleer santrallerinden Chooz’da soğutma işlemleri için kullanılıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler