Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB), faizleri indirirken, ek para politikasฤฑ รถnlemleri iรงin de dรผฤmeye bastฤฑ. ECB, para politikasฤฑ ve faiz oranlarฤฑna iliลkin haziran ayฤฑ toplantฤฑ kararlarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Buna gรถre, politika faizinde 10 baz puan azaltฤฑma giderek yรผzde 0,15 ‘e รงeken ECB, borรง verme faizini de 35 baz puan indirerek yรผzde 0,4’e dรผลรผrdรผ. Banka ayrฤฑca, mevduat faizini 10 baz puan azaltarak yรผzde -0,10’a รงekti.
Banka ayrฤฑca, para politikasฤฑ aktarฤฑm mekanizmasฤฑnฤฑn iลleyiลini geliลtirmek iรงin ek para politikasฤฑ รถnlemleri aรงฤฑklayacaฤฤฑnฤฑ da bildirdi.
Kararฤฑn ardฤฑndan deฤerlendirmelerde bulunan ECB Baลkanฤฑ Mario Draghi, รถnlemler paketinin uzun vadeyi de iรงerdiฤini belirterek, รถnlemlerin enflasyonun yรผzde 2’ye yaklaลmasฤฑna katkฤฑ saฤlayacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Draghi, gerekmesi halinde parasal geniลlemeye daha da hฤฑz verebileceklerini vurgulayarak, tedbirlerin etkili olmasฤฑnฤฑ beklediklerini ifade etti.
Avro Bรถlgesi’nde ekonomik gรถrรผnรผm iรงin risklerin aลaฤฤฑ yรถnlรผ devam ettiฤine iลaret eden Draghi, “Bizim ana hedefimiz her zaman fiyat istikrarฤฑ. Varlฤฑฤa dayalฤฑ menkul kฤฑymet alฤฑmฤฑna hazฤฑrlanฤฑyoruz. Bankalara uzun vadeli refinansman imkanฤฑ baลlangฤฑรง tutarฤฑ 400 milyon avro olacak ve bununla ilgili Eylรผl ve Aralฤฑk ayฤฑnda iki LTRO ihalesi รถngรถrรผyoruz. Eurosystem basit ve ลeffaf varlฤฑฤa dayalฤฑ menkul kฤฑymet satฤฑn almayฤฑ dikkate alacaktฤฑr” dedi.
Draghi ayrฤฑca, Eurosystem ekibinin bรผyรผme projeksiyonlarฤฑnda deฤiลikliฤe gittiฤini bildirerek, “2014 yฤฑlฤฑnda yฤฑllฤฑk reel yรผzde 1, 2015’te yรผzde 1,7 ve 2016’da yรผzde 1,8 bรผyรผme รถngรถrรผlรผyor” ifadelerini kullandฤฑ.
Bir รถnceki toplantฤฑda ECB’nin para politikasฤฑ ve faizlerde bir deฤiลikliฤe gitmemesinin ardฤฑndan Baลkan Mario Draghi’nin yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalar, bu toplantฤฑda faizlerde indirim yapฤฑlabileceฤi beklentilerini artฤฑrmฤฑลtฤฑ.
Bu toplantฤฑda alฤฑnan kararlarฤฑn ardฤฑndan, avro/dolar paritesi yaklaลฤฑk 4 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesi olan 1,3503’i gรถrรผrken, gรถsterge tahvilin bileลik faizi yรผzde 8,20 ile 5 Kasฤฑm 2013 tarihinden bu yana en dรผลรผk seviyeye geriledi.
BIST 100 endeksi ise yรผzde 2’yi aลan artฤฑลla 7 ayฤฑn zirvesi olan 80.309 puana yรผkseldi.







