Avrupa’nın enerji faturası GSYH’lere yansıyabilir

Avrupa’nın enerji faturası GSYH’lere yansıyabilir

Bank of America (BofA) 2021 yılında Euro Bölgesi’nde enerji faturalarının yüzde 54 artış kaydettiğini açıkladı. Faturalardaki artışın büyümede kayba denen olabileceği belirtiliyor.

A+A-

ABD’li finans kuruluşu Bank of America (BofA) 2021 yılında Euro Bölgesi’nde enerji faturalarının 2020’ye göre yüzde 54 artış kaydettiğini, yüksek enerji fiyatlarının tüketici harcamalarını zedeleyerek harcamalara yansıyabileceğini söylüyor. İtalya ve İspanya'dan bazı önemli araştırma kuruluşları ise elektrik ve doğalgaz faturalarındaki artışın tüketimden yiyerek GSYH büyümelerinde kayıplara yol açabileceğini öngörüyor.

BofA: Elektrik-doğalgaz faturaları %54 yükseldi

BofA tahminlerine göre 2020 yılının tamamında elektrik ve doğalgaza ortalama 1.200 Euro harcayan Euro Bölgesi hanehalklarının bu faturaları 2021’de yüzde 54 artışla 1.850 Euro’ya yükselmiş olabilir.

Enerji danışmanlığı şirketi Nomisma Energia, Reuters’a yaptığı açıklamaya göre bu artışların İspanya ve İtalya’da GSYH büyümelerinde yüzde 1’lik bir kayıp getirebileceğini öngörüyor. Kuruluşun başkanı Davide Tabarelli İtalya’da doğalgaz ve elektrik fiyatlarının hane halkı tüketiminden yüzde 2,9 eriteceğini, GSYH’de ise yüzde 1,1’lik kayba yol açacağını öngörüyor. İspanyol BBVA ekonomistleri ise İspanya için durumun daha da ağır olabileceğini ve İspanya GSYH’sinde yüzde 1,4’lük bir kayba yol açabileceğini tahmin ediyor. BBVA Research’ten Miguel Cardoso ise “Eğer fiyat artışları yüksek talepten gelirse, GSYH’lerde oluşacak hasar daha hafif olur. Ancak mevcut durum böyle değil. Negatif arz şoku yaşandığını görüyoruz” diyor.

Elektriğin tüketimdeki payı %6’dan %8-10’a yükselmiş olabilir

ING tahminlerine göre normalde Euro Bölgesi’nde özel tüketimin yüzde 6’dan biraz fazlasına denk gelen enerji harcamaları, fiyatlardaki yükseliş nedeniyle yüzde 8 ila 10 bandına çıkmış olabilir. ING ekonomisti Carsten Brzeski konuya ilişkin açıklamasında elektrik ve doğalgaz faturalarındaki artışın diğer ürünlere harcanabilecek gelirden yediğine dikkat çekerek “Bu daha önce de yüksek enerji fiyatları görülen dönemlerde gerçekleşen bir durum. Neredeyse her ülkede enerji fiyatlarının yükseldiği dönemlerde diğer ürünlere yapılan harcamalarda düşüş görülür” diye konuştu.

İlgili Haberler