​​​​​​​Bankacılık dışı finanstan 2019'da 3,2 milyar TL kar

​​​​​​​Bankacılık dışı finanstan 2019'da 3,2 milyar TL kar

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Faktoring, Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerinin 2019 yılı net kârının 3,2 milyar TL olduğunu açıkladı.

A+A-

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Faktoring, Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerinin 2019 yılına ilişkin konsolide verilerini  açıkladı.    FKB’nin temsil ettiği üç sektörün 2019 yılı konsolide verilerine  göre  Aktif toplamı 123 milyar TL, Öz kaynak büyüklüğü 24 milyar TL, Net kârı 3,2 milyar TL, Müşteri sayısı 3,5 milyon olarak gerçekleşti.

Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği üç sektöre yönelik  değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke, “Türkiye, zorlu ama bir o kadar da istikrarlı bir yılı geride  bıraktı. Kur ataklarına rağmen Yeni Ekonomi Programı ile dengeleme  sürecinin etkili olduğu bir yıl yaşadık. Türkiye’nin ekonomi gündemine  dönmesiyle birlikte yaşanan gelişmelerden memnunuz. Geçmişe  baktığımızda 2014-2019 yılları arasında ülkemizin 8 seçim yaşadığını  görüyoruz. Bu ekonomiyi yormakla birlikte ülke olarak büyüme odağımızı  farklı taraflara çekiyor. Bu bakımdan önümüzdeki seçimsiz istikrarlı  yıllarda enflasyon rakamlarının aşağıya, büyüme rakamlarının ise  yukarı yönlü olması için çok çalışmamız gerekiyor. Bu bakımdan zor bir 2019'u tüm paydaşlarımızın güçlü desteği ve refleksi ile geride  bıraktık.”

2019 yılında FKB olarak temsil ettikleri finansal kiralama,  faktöring ve finansman sektörlerini daha verimli hale getirmeye  odaklandıklarını aktaran Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke  sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Sektörlerimizin Türkiye ekonomisine  katkısının daha da artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Özellikle belirtmek istiyorum ki  gündemde olan ve bazı maddeleri  komisyonlarda kabul gören Bankacılık Kanunu’ndaki değişiklikleri  olumlu karşılıyoruz. Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, sermaye yapılarının  güçlendirilmesini sağlamak amacıyla faktoring şirketlerinin  kuruluşunda nakden ödenecek sermaye tutarı, 20 milyon liradan 50  milyon liraya çıkarılmasını önemli buluyoruz. Öte yandan Yeni Ekonomi Programı ile gelen istikrarın sektörlerimizde iyileştirmeler  getirdiğini görmek bizleri mutlu ediyor. İyileşmenin öncü göstergesi  olarak gördüğümüz, ortalama vadesi daha kısa olan faktoring sektörü  alacakları, geçen yılın aynı dönemine göre %8,3 büyüme göstermiştir.
Bununla beraber finansal kiralama ve finansman sektörlerimizde  küçülmelerin pozitif yöne evrildiğini görüyoruz. Bu durumun tüm  ekonomide olumlu bir öncü gösterge olduğunu ve daralmadan çıkış  sürecine doğru ivme kazandığımızın habercisi olduğunu söylemek  isteriz.”

“FKB olarak, Ticaret Zinciri Finansmanı ile ülke ekonomisine katkı  sunmak istiyoruz.”

Banka dışı finans kesiminin ülke ekonomisine destek olmak  istediğinin altını çizen Aynur Eke sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Sektörlerimiz vatandaşlarımızın finansmana erişmesinde aktif rol  oynamaktadır. Bize düşen görev ise finansman modellemesini doğru  kurgulayarak mevcut erişim oranlarını yukarı çekmektir. Bu bakımdan
Finansal Kurumlar Birliği olarak 2019 yılında hayata geçirdiğimiz Ticaret Zinciri Finansmanı Sistemi (TZFS) ile ülke ekonomimize %56  oranında katma değer sağlayan KOBİ’lerimizin tek bir merkezden birçok  finansal enstrümana, en önemlisi de kendi ticari alacakları ile ucuz  finansmana ulaşımını sağlamayı hedefliyoruz. Bunun sonucunda da KOBİ’lerimizin %24’lerde olan finansmana erişim oranının %35  seviyesine yükselmesi ilk etapta bizi memnun edecek bir gösterge  olacaktır. Ticaret Zinciri Finansmanı Sistemi ile KOBİ’ lerimize  vadeli alacaklarını vadesinden önce tahsil etmek istediklerinde, mal  sattığı büyük ölçekli firmaların kredibilitesinden de faydalanmak  üzere, daha makul faiz oranlarıyla çalışmalarına imkan sağlayacak bir  sistem sunmak istiyoruz.

FKB çatısı altında temsil edilen üç sektörün finansal  performansına ilişkin bilgi veren Eke: “Finansal Kurumlar Birliği  olarak en büyük önceliğimiz Ticaret Zinciri Finansmanı’nı KOBİ’lerimizin aktif şekilde kullanması. Her platformda bunu anlatarak  sistemin yayılımını sağlamaya büyük önem veriyoruz. Sektörlerimizin  rakamlarına baktığımızda ise, 2019 yılında Finansal Kiralama  sektörümüzün alacaklarının 49 milyar TL seviyelerinde olduğunu  görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü de 58 milyar TL olarak  gerçekleşti. Faktoring sektörüne baktığımızda  işlem hacminin 130  milyar TL seviyelerinde, alacaklarının ise 34 milyar TL olduğunu  görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü 37 milyar TL olup  öz kaynakları  ise 8 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Finansman Şirketlerimizin  işlem hacmi 17 milyar TL seviyesinde. Aktif büyüklüğü 27 milyar 570  milyon TL seviyelerinde, mikro kredilerde pazara giren yeni  üyelerimizle müşteri sayısı 3,3 milyon, sektörün alacak büyüklüğü ise 23 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.