Bankacılık Kanunundaki değişiklikler yürürlüğe girdi

Bankacılık Kanunundaki değişiklikler yürürlüğe girdi

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi. Kanun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

A+A-

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi. Kanun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
    Kanuna göre, bankacılık sistemini tehlikeye düşürdükleri tespit  edilen banka mensuplarının imza yetkisi geçici olarak kaldırılabilecek.
    Bir banka ile bankanın nitelikli pay sahipleri, banka yönetim  kurulu üyeleri, genel müdürü, genel müdür yardımcıları ile başka  unvanlarla istihdam edilseler dahi yetki ve görevleri itibarıyla  bunlara denk veya daha üst konumlarda görev yapan yöneticileri ile  bunların eş ve çocukları, birlikte veya tek başına, doğrudan ya da  dolaylı olarak kontrol ettikleri ya da sınırsız sorumlulukla  katıldıkları veya yönetim kurulu üyesi ya da genel müdürü oldukları  ortaklıklar, bankanın dahil olduğu risk grubunu oluşturacak.

Sermayesinin çoğunluğu ayrı ayrı veya birlikte Hazineye, Özelleştirme İdaresi Başkanlığına, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketine, Türkiye Varlık Fonuna veya merkezî yönetim kapsamındaki  kamu idarelerine ait bankaların her biri, doğrudan veya dolaylı olarak  kontrol ettikleri ortaklıklar ile birlikte ayrı bir risk grubu  oluşturacak.

Kamu iktisadi teşebbüsleri ile hisselerinin çoğunluğu Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin  veya Türkiye Varlık Fonunun elinde bulunan diğer kamu kurum ve  kuruluşlarının her biri, sermaye, yönetim ve denetimlerine hâkim  oldukları bağlı ortaklık, iştirak ve müesseseler ile birlikte ayrı bir  risk grubu oluşturacak.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi veya Türkiye Varlık Fonuyla yapılan işlemler, bu kurumlarca çıkarılan ya da ödenmesi  garanti edilen bono, tahvil ve benzeri borçlanma araçlarının kredi  sınırlamalarına tabi olmayacak.
    Kalkınma ve yatırım bankalarının Kurulca belirlenecek usul ve  esaslar çerçevesinde kredi müşterileri, ortaklıkları ve ortaklarından  sağlayacakları fonlar ile bankalardan, para piyasaları, sermaye  piyasaları ve organize piyasalardan kullanacakları fonlar bu Kanun  uygulamasında mevduat sayılmayacak.
    BDDK tarafından sistemik önemli olarak belirlenen bankalar, Kanun  ve Kanuna istinaden çıkarılan düzenlemelerde yer alan koruyucu  hükümlere uyumsuzluk nedeniyle veya sair suretle mali bünyelerinde  bozulma yaratacak hâllerden herhangi birinin görülmesi veya görülme  ihtimalinin ortaya çıkması hâlinde alınacak tedbirlerin önceden  belirlenmesi maksadıyla, Kurulca belirlenecek usul ve esaslar  çerçevesinde önlem planı hazırlamak ve Kuruma göndermekle yükümlü  olacak.
    Bu bankalar, konsolide veya konsolide olmayan bazda yaptıkları  değerlendirmeler sonucunda, mali bünyelerinde bozulma yaratacak  hâllerden herhangi birinin gerçekleşmesi veya gerçekleşme ihtimalinin  ortaya çıkması durumlarında, önlem planında yer alan konsolide veya  konsolide olmayan bazda uygulanacak tedbirleri almak ve ivedilikle Kuruma bilgi vermekle yükümlü olacak.
    BDDK tarafından konsolide veya konsolide olmayan bazda yapılan  denetimler sonucunda mali bünyede bozulma meydana getirecek hâllerin  gerçekleştiğinin veya gerçekleşme ihtimalinin tespit edilmesi hâlinde Kurum, bankadan önlem planında yer alan tedbirlerden birini veya  birkaçını almasını isteyebilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul  ve esaslar Kurulca belirlenecek.
    Bankacılık faaliyetlerine özgü olarak bankalarda müşteri ilişkisi  kurulduktan sonra oluşan gerçek ve tüzel kişilere ait veriler "müşteri  sırrı" haline gelecek.
    Bankacılık faaliyetlerine özgü olarak bankalarla müşteri ilişkisi  kurulduktan sonra oluşan gerçek ve tüzel kişilere ait veriler, müşteri  sırrı hâline gelecek. Diğer kanunların emredici hükümleri saklı kalmak  kaydıyla, müşteri sırrı niteliğindeki bilgiler, bu maddede belirtilen  sır saklama yükümlülüğünden istisna tutulan hâller haricinde,
24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu  uyarınca müşterinin açık rızası alınsa dahi, müşteriden gelen bir  talep ya da talimat olmaksızın yurt içindeki ve yurt dışındaki üçüncü  kişilerle paylaşılamaz ve bunlara aktarılamayacak. Kurul ekonomik  güvenliğe ilişkin yapacağı değerlendirme neticesinde, müşteri sırrı ya  da banka sırrı niteliğinde olan her türlü verinin, yurt dışındaki  üçüncü kişilerle paylaşılmasını ya da bunlara aktarılmasını  yasaklamaya, ayrıca bankaların faaliyetlerini yürütmede kullandıkları  bilgi sistemleri ve bunların yedeklerinin yurt içinde bulundurulması  hususunda karar almaya yetkili olacak. Bu maddede belirtilen sır  saklama  yükümlülüğünden istisna tutulan hâllerde yapılacak paylaşımlar da  dâhil olmak üzere, müşteri sırrı ve banka sırrı niteliğindeki  bilgiler, sadece belirtilen amaçlarla sınırlı olmak ve ölçülülük  ilkesine uygun olarak bu amaçların gerektirdiği kadar veriyi içermek  kaydıyla paylaşılabilecek.
    Sır niteliğindeki bilgilerin, üçüncü ve dördüncü fıkralar uyarınca  yapılacak paylaşım ve aktarımlarına ilişkin kapsam, şekil, usul ve  esasları belirlemeye veya bunlara ilişkin sınırlamalar getirmeye Kurul  yetkili olacak.
    Bankalar tarafından finansal piyasalarda yapay arz, talep veya  döviz  kuru dahil fiyat oluşumunu sağlamak amaçlı işlem ve uygulamaların  yapılması, internet ortamı dahil farklı araçlarla gerçeğe aykırı veya  yanıltıcı bilgilerin yayılması, tasarruf sahiplerinin gerçeğe aykırı  veya yanıltıcı şekilde yönlendirilmesi ya da bu amaçları sağlamaya  yönelik benzer işlem ve uygulamaların yapılması finansal piyasalarda  manipülasyon ve yanıltıcı işlemler olarak kabul edilecek. Bu madde  kapsamına giren işlem ve uygulamalar BDDK tarafından belirlenecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.
    BDDK Kurumsal yönetim hükümleri ile koruyucu hükümlerin  uygulanmasını da dikkate alarak, kalkınma ve yatırım bankalarından  biri, bir grubu ya da tamamı için, belirlenen asgarî veya azamî  standart oranlar ve sınırlardan farklı bir oran veya sınır tesis  etmeye, hesaplama ve bildirim dönemlerini farklılaştırmaya veya genel  olarak belirlenmemiş oran ve sınırlar tespit etmeye yetkili olacak.
    Katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarınca faizsiz  yöntemlerle gerçekleştirilebilecek faaliyetlere ilişkin usul ve  esasları belirlemeye Kurul yetkili olacak.
    Katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının faizsiz  finansman sağlamak amacıyla katıldıkları ortaklıklar 49 uncu maddenin  ikinci fıkrası kapsamında değerlendirilmeyecek.
    Katılım bankalarının, faizsiz yöntemlerle finansman sağlamaları  yoluyla edindikleri ortaklık paylarının toplam tutarı katılım  bankaları tarafından kabul edilen katılım fonlarının yüzde ellisini  aşamaz ve 56 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen sınırların  hesabında dikkate alınmaz. Katılım bankalarınca faizsiz yöntemlerle  finansman sağlanması nedeniyle üstlenilen yükümlülüklerden dolayı  gayrimenkul ve emtia üzerine yapılan işlemler 57 nci madde kapsamında  değerlendirilmeyecek.
    Kalkınma ve yatırım bankalarına tanınan ortaklık payı sınırlamasına  ilişkin muafiyetin katılım bankalarının faizsiz finansman sağlamak  amacıyla edindikleri ortaklık payları için de tanınması, katılım  bankalarının faizsiz yöntemlerle finansman sağlanması nedeniyle  üstlendikleri yükümlülüklerden dolayı gayrimenkul ve emtia üzerine  yaptıkları işlemlere ilişkin özel hükümler düzenlenebilecek.
    Bankaların kredi, mevduat, dış ticaret, transfer, nakit yönetimi ve  kredi kartı gibi tüm faaliyetlerinden her ne ad altında olursa olsun  aldıkları ücret, masraf ve komisyonların belirlenmesi hususundaki  yetkiler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına verilecek.
    Kanun ile Bankacılık Kanunu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nda yer alan idari para cezaları güncellendi.

Kanunun tamamı için: 
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/02/20200225-12.htm
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.