Bankalar 1-2 yıl daha kredi verebilir

Bankalar 1-2 yıl daha kredi verebilir

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın bankaların sermaye maliyetinin özkaynak karlılığının altında kaldığını belirtti

A+A-

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankaların sermaye maliyetinin özkaynak kârlılığının altında kaldığını belirterek, “Sermaye maliyeti yüzde 15, özkaynak getirisi yüzde 10. Bu böyle devam ederse kredi vermeyi 1-2 sene daha sürdürebiliriz ama stoklarımız tükeniyor. 2018’de sermaye yeterliliğinde sınıra geliyoruz” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların sıkı regülasyonlar ve kâr baskısı nedeniyle özkaynak getirisinin düştüğüne dikkat çekerek, kredi verme konusunda stokların tükendiği uyarısında bulundu.

Özkaynak kârlılığının sermaye maliyetinin altında kaldığını ve özkaynak büyümesini destekleyecek yeterlilikte artmadığını vurgulayan Aydın, “Mevcut durumda sermaye maliyeti yüzde 15, ortalama sermaye getirisi ise yüzde 10 düzeyinde. Özkaynaklar risk artışı kadar artmaz ise kredi büyümesi sürdürülemez. Basel’den gelen yükler de dikkate alınarak bir hesaplama yapıldığında, sektör olarak 2018 yılında sermaye yeterliliğinde sınıra geliyoruz. Bugün bu işi 1-2 sene daha götürebilecek bir noktadayız ama stoklar tükeniyor. O nedenle özkaynak getirisi yüzde 10 değil daha fazla olmalı” dedi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.