Banker krizinin fitilini ateşleyen eski bakan Fibabanka yönetiminden ayrıldı

Banker krizinin fitilini ateşleyen eski bakan Fibabanka yönetiminden ayrıldı

94 yaşındaki eski bakan ve TBMM Başkanı Kaya Erdem, Fibabanka yönetim kurulundaki görevinden ayrıldı

A+A-

Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fibabanka, eski Bakan ve TBMM Başkanı İsmet Kaya Erdem'in yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldığını açıkladı. 1980 darbesi sonrası oluşturulan Bülent Ulusu hükümetinde Maliye Bakanlığı yapan Erdem, Turgut Özal ile siyasete girmiş ve İzmir milletvekili seçildikten sonra bakanlık ve TBMM Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu. Erdem, 1982'de yaptığı bir açıklama ile "banker krizi" olayında fitili ateşleyen kişi olarak biliniyor.

94 yaşındaki Erdem'in görevden ayrılması ile ilgili olarak Fibabanka'dan KAP'A gönderilen açıklama şöyle:

"Bankamız Yönetim Kurulu Üyesi Sn. İsmet Kaya Erdem, 02.01.2024 tarihi itibarıyla görevinden ayrılmıştır. 

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla,

Kaya Erdem kimdir

Kaya Erdem, 1928'de Safranbolu'da doğdu. İlkokulu İzmir'deki Gazi İlkokulu'nda bitirdi.[1] İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunudur. Hazine genel sekreterliği (1978-1980), SSK genel müdürlüğü (1976-1977) görevlerinde bulundu. 12 Eylül 1980 sonrası kurulan Bülend Ulusu hükûmetinde maliye bakanlığı yaptı (1980-1982). ANAP'tan İzmir milletvekili seçildi. Turgut Özal hükûmetinde başbakan yardımcılığına getirildi (Aralık 1983). Ocak 1989'de Özal ile siyaset anlayışında farklılık gerekçesiyle hükûmetten ayrıldı. TBMM başkanlığına seçilerek ANAP iktidarının sonuna kadar bu görevini sürdürdü. ANAP içinde liberal ve laik kesimin önde gelen isimlerindendi. Kaya Erdem Maliye Bakanlığı görevini yürütürken 1982 yılında: "Vatandaş üç-beş kuruş fazla kazanmak için kumar oynamıştır" ifadelerini kullanmıştır. Bunun üzerine on binlerce kişi yüksek faiz vaadinde bulunan şirketlere yatırdıkları parayı geri almak için başvuruda bulundu ve bunun üzerine Türkiye'de "Bankerler Olayı" yaşandı.[2][3]

1959-1966 yılları arasında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde profesör olarak ek görev yaptı "İktisadi Devlet Teşekkülleri Mevzuatı, Maliyet Muhasebesi ile ilgili Üniversite Ders Teksirleri" gibi eserleri bulunmaktadır. 1983-1999 yılları arasında 4 dönem arka arkaya İzmir milletvekilliği yaptı. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

İlgili Haberler