Baลbakan Tayyip Erdoฤan ve oฤlu Bilal Erdoฤan’a ait olduฤu iddia edilen bir konuลmanฤฑn ses kayฤฑtlarฤฑnฤฑn dรผn akลam internette yayฤฑnlanmasฤฑ, 17 Aralฤฑk’ta baลlatฤฑlan yolsuzluk operasyonunun artฤฑrdฤฑฤฤฑ siyasi endiลeleri tazelerken, Erdoฤan sรถz konusu kayฤฑtlarฤฑ “montaj ve hain saldฤฑrฤฑ” olarak niteledi.
Kayฤฑtlarฤฑn yayฤฑnlanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan muhalefetten sert tepkiler gelirken, CHP Genel Baลkanฤฑ Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu “Hรผkรผmet meลruiyetini yitirmiลtir, Erdoฤan istifa etmelidir” dedi, MHP Genel Baลkanฤฑ Devlet Bahรงeli de “Konuลtuklarฤฑnฤฑz doฤruysa bir saniye bile baลbakanlฤฑk gรถrevinde kalmaman lazฤฑm” ifadesini kullandฤฑ.
Hรผkรผmet, 17 Aralฤฑk’ta yolsuzluk ve rรผลvet iddialarฤฑyla baลlatฤฑlan operasyonunun Fethullah Gรผlen’in liderliฤindeki Hizmet Hareketi tarafฤฑndan hรผkรผmeti yฤฑpratmak amacฤฑyla organize edildiฤini savunuyor. Bu kapsamda oluลturulan “paralel yapฤฑnฤฑn” รถzellikle polis ve yargฤฑ baลta olmak รผzere devletin รถnemli kurumlarฤฑnda cemaatin รงฤฑkarlarฤฑ doฤrultusunda hareket ettiฤi ileri sรผrรผlรผyor. Gรผlen ise bu iddialarฤฑ reddediyor.
Erdoฤan, partisinin TBMM’deki grup konuลmasฤฑnda dรผn akลam saatlerinde internette yayฤฑnlanan ve kendisiyle oฤluna ait olduฤu iddia edilen bir konuลmayฤฑ iรงeren kayฤฑtlarฤฑ “dublajฤฑnฤฑ kendi yaptฤฑklarฤฑ bir piyes” olarak nitelendirdi ve bunun Tรผrkiye Cumhuriyeti baลbakanฤฑna yรถnelik haince bir saldฤฑrฤฑ olduฤunu sรถyledi.
Erdoฤan, “Dรผn akลam saatlerinde kendi kurguladฤฑklarฤฑ, dublajฤฑnฤฑ kendileri yaptฤฑklarฤฑ bir piyesi servis ettiler. Haftalardฤฑr eteฤinizde ne varsa dรถkรผn diyorum, ama bunlar gidip edepsizce montaj yapฤฑp servis ediyorlar. Uydurun da uydurmanฤฑn da bir ahlakฤฑ edebi var” dedi.
“ลimdi burada bir hafta, on gรผn iรงinde onlarฤฑn karลฤฑtlarฤฑnฤฑ aynฤฑ ลekilde biz de bu teknolojiden hareketle biz de izleteceฤiz sizlere” diyen Erdoฤan, “Bu Tayyip Erdoฤan’a deฤil, TC baลbakanฤฑna yapฤฑlmฤฑล haince saldฤฑrฤฑdฤฑr. Bunu da kimsenin yanฤฑna bฤฑrakmayฤฑz, bฤฑrakmayacaฤฤฑz” dedi.
Erdoฤan aรงฤฑklamalarฤฑnda ayrฤฑca “Devletin kriptolu telefonlarฤฑnฤฑ bile dinliyorlar” dedi. Erdoฤan ve oฤlu arasฤฑndaki bir konuลmayฤฑ iรงerdiฤi ve 17 Aralฤฑk’ta gerรงekleลtiฤi iddia edilen ses kaydฤฑnda Erdoฤan’ฤฑn oฤlundan evde bulunan yรผksek tutardaki paranฤฑn daฤฤฑtฤฑlmasฤฑnฤฑ istediฤi duyuluyor.
Baลbakanlฤฑk basฤฑn merkezi dรผn akลam Erdoฤan ile oฤlu Bilal Erdoฤan arasฤฑnda yolsuzluk operasyonunun baลladฤฑฤฤฑ 17 Aralฤฑk gรผnรผ geรงen ve Erdoฤan’ฤฑn evde bulunan yรผksek tutardaki paranฤฑn daฤฤฑtฤฑlmasฤฑnฤฑ istediฤi ses kayฤฑtlarฤฑnฤฑn “tรผmรผyle gerรงek dฤฑลฤฑ” olduฤunu aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
Kayฤฑtlarda, Erdoฤan oฤlundan evde bulunan parayฤฑ daฤฤฑtmasฤฑnฤฑ istiyor. Kayฤฑtlarฤฑn bir yerinde telefondaki ses, evde kalan paranฤฑn 30 milyon euro olduฤunu belirtiyor.
Baลbakanlฤฑk’tan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, “Baลbakanฤฑmฤฑz Sayฤฑn Recep Tayyip Erdoฤan ile oฤlu arasฤฑnda bir telefon gรถrรผลmesi olduฤu iddiasฤฑ eลliฤinde, bu akลam internet aracฤฑlฤฑฤฤฑyla servis edilmiล olan ses kayฤฑtlarฤฑ, ahlaksฤฑzca bir montaj รผrรผnรผ olup tรผmรผyle gerรงek dฤฑลฤฑdฤฑr. Tรผrkiye Cumhuriyeti Baลbakanฤฑ’nฤฑ hedef alan bu kirli tezgรขhฤฑ kuranlardan hukuk iรงinde hesap sorulacaktฤฑr” denildi.
Ankara Cumhuriyet Baลsavcฤฑ Vekili Nuri Yiฤit, ses kayฤฑtlarฤฑ ile ilgili biliลim suรงlarฤฑ kapsamฤฑnda soruลturma baลlatฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi ancak baลka detay vermedi.
Erdoฤan istifa etmeli
Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, TBMM grup toplantฤฑsฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, ses kayฤฑtlarฤฑnฤฑn doฤruluฤunu 3-4 kanaldan teyit ettirdiklerini belirterek, hรผkรผmetin meลruiyetini yitirdiฤini ve Erdoฤan’ฤฑn istifa etmesi gerektiฤini sรถyledi.
Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, “Ya yurtdฤฑลฤฑna kaรง helikopteri al, ya da Baลbakanlฤฑktan istifa et” dedi. MHP Genel Baลkanฤฑ Devlet Bahรงeli de yaptฤฑฤฤฑ yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, ลunlarฤฑ sรถyledi:
“Eฤer bu konuลmalar tamamฤฑyla doฤru ise karลฤฑmฤฑzda รงok ciddi, รงok vahim bir mesele var demektir. Eฤer bu konuลmalara en ufak bir ilave, en kรผรงรผk bir montaj yapฤฑlmamฤฑลsa Baลbakanlฤฑk makamฤฑnda oturan zatฤฑn insanlฤฑฤฤฑndan, inandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑฤฤฑndan, iradesinden, iffetinden, daha da รถnemlisi imanฤฑndan dahi bahsetmek imkรขnsฤฑz olacaktฤฑr. Baลta Yargฤฑtay Cumhuriyet Baลsavcฤฑlฤฑฤฤฑ olmak รผzere, hukuk organlarฤฑ devreye girmeli, iddialarฤฑ teker teker incelemeli ve soruลturmalฤฑdฤฑr. Bu geliลmeler neticesinde, Baลbakan Erdoฤan ve hรผkรผmetinin meลruiyeti kalmamฤฑล, hukukiliฤi kaybolmuล, siyasi ahlakฤฑ imha olmuล, milli iradeyi temsil yetkisi sakatlanmฤฑลtฤฑr.”
Ses kayฤฑtlarฤฑnฤฑn yarattฤฑฤฤฑ siyasi belirsizlikle bu sabah dรผลรผลle aรงฤฑlan piyasalarda Borsa ฤฐstanbul yรผzde 3’e yakฤฑn deฤer kaybettikten sonra dalgalฤฑ hareket ederken, TL gรผne yรผzde 2’nin รผzerinde deฤer kaybฤฑyla baลladฤฑ. Hazine ihalelerine ise beklentilerin altฤฑnda talep geldi







