BDDK'dan bankalar için dolar kararı

BDDK'dan bankalar için dolar kararı

Türk lirasının dolar karşısında kaybı hız kaybetmeden sürüyor. Bugün de kayıp yüzde 8 seviyesine ulaştı. Reuters, BDDK'nın TL'deki değer kaybının banka sermaye yeterlilik rasyolarında yarattığı tahribatı azaltacak önlemler üzerinde çalıştığını duyurdu.

A+A-

Türk Lirası son dönemde uygulanan para politikası nedeniyle değer kaybını sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dünkü faiz indirim kararının ardından TL bugün de ABD Doları karşısında bir günde yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti.

Bu sabah güne 15,71 TL seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru gün içinde 17,14'ü’ geçti. Benzer şekilde Euro da 17,81 TL seviyesinden güne başladıktan sonra 19,43'ün üzerini gördü. Dün Merkez Bankası’nın bir puanlık faiz indirimi kararının ardından gün içinde 15,74 seviyesini gören Dolar/TL kuru bugün dünkü rekor seviyesini de aştı.

Faiz indirimlerinin başladığı Eylül ayında dolar 8.30 lira seviyelerinde işlem görüyordu. 

Reuters'ın aktardığına göre; TL dolar karşısında tarihi kayıplarına devam ederken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TL'deki değer kaybının banka sermaye yeterlilik rasyolarında (SYR) yarattığı tahribatı azaltacak önlemler üzerinde çalışıyor.
 
Konuya yakın üç bankacılık kaynağı, BDDK'nin, sermaye yeterlilik rasyosu hesaplamalarında kurun negatif etkisini azaltacak yöntemlerin değerlendirilebileceğini belirtirken, kamu bankalarına yapılması planlanan sermaye enjeksiyonunun da SYR'leri rahatlatacağını söylediler.

Haberin yazıldığı sırada BDDK'den konuyla ilgili Reuters'ın sorularına cevap gelmedi. Kaynaklar ayrıca BDDK'nin üzerinde çalıştığı planının nihai olarak neye evrileceğinin henüz netleşmediğini söylediler.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler