Belarus ve Rusya ortak paraya geçişi beklemede

Belarus ve Rusya ortak paraya geçişi beklemede

Lukashenko, Belarus'un Rus para birimini kabul etmek için acil bir planı olmadığını söyledi.

A+A-

Belarus lideri Alexander Lukashenko, Belarus ve Rusya'nın yakın gelecekte ortak bir para birimini kabul etme planlarının olmadığını söyledi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı ile yaptığı görüşmeden sonra konuşan Lukashenko, Rus rublesini Belarus'a sokmanın "kolay bir süreç" olmayacağını ve bu konuda acele etmeyeceklerini söyledi

Lukashenko, Belarus ekonomisinin Batı'nın yaptırımlarından ağır darbe aldığını, ancak Rusya'nın kurtarma paketleri ve Rusya merkez bankası tarafından benimsenen politikaların darbeyi yumuşattığını belirterek, "Düşmanlarımız bile Elvira Nabiullina'nın Rusya'daki ekonomik meseleleri ve özellikle yaptırımlar bağlamında para birimi meselelerini çok hızlı bir şekilde ele aldığını kabul ediyor" dedi.

Lukashenko, Belarus'un Sovyet tarzı ekonomisini ayakta tutmak için yıllardır Moskova'dan gelen sübvansiyonlara güveniyor. İki ülke daha 1990'ların ortalarında savunma, para ve gümrük birliğinin kurulmasına ilişkin anlaşmalar imzalamıştı. Ancak bunların uygulanması konusunda Moskova ve Minsk arasında görüş farklılıkları devam ediyor

Rusya'nın desteği, otokratik liderin 2020'de yapılan ve kendisine altıncı kez görev süresi veren seçimlerin ardından aylarca süren kitlesel protestolardan sağ çıkmasına da yardımcı olmuştu. Muhalefet ve Batı oylamada hile yapıldığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl Moskova, Ukrayna'ya asker ve füze göndermek için Belarus topraklarını bir sıçrama tahtası olarak kullandı.

İlgili Haberler