Beyaz eşya üretiminde dikkat çeken düşüş

Beyaz eşya üretiminde dikkat çeken düşüş

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın, ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlardaki daralma da bu ay yüzde 7 olduğunu söyledi. Üretim ise yüzde 6 daraldı.

A+A-

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin (TÜRKBESD) altı ana ürün için derlediği verilere göre beyaz eşya üretimi Kasım ayında yüzde 6 düşüşle 2,85 milyon adet olarak gerçekleşti. Beyaz eşya iç satışları Kasım ayında yüzde 1 gerilemeyle 743,577 adet oldu.

Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinasi ile fırından oluşan dört ana ürün grubunda ihracat Kasım ayında yüzde 11 düşüşle 1,7 milyon adette kalırken Ocak-Kasım döneminde üretim yüzde 11 düşüşle 18,2 milyon adet olarak gerçekleşti.

Altı ana grubunda ise ihracat Kasım'da yüzde 9 düşüşle 2,1 milyon Ocak- Kasım döneminde yüzde 11 düşüşle 2,3 milyon adet olarak kaydedildi.

İç satışlar Ocak-Kasım döneminde yüzde 15 artışla 8,9 milyon adet oldu.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın, verilere ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, " Kasım ayı verilerimize baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla iç satışlarımızda yüzde 1’lik bir düşüş gerçekleştiğini görüyoruz. İhracat rakamlarımız Kasım ayında yüzde 9’luk bir azalma kaydetmiş olmakla beraber, Eylül ayında yüzde 18’lerde olan düşüşün Ekim (yüzde 5) ve Kasım’da dengelenmeye başlamış olması yeni yıla dair umutlarımızı artırıyor. Öte yandan, ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlarımızdaki daralma da bu ay 7 ile sınırlı kaldı" dedi.

İlgili Haberler