Biden'dan ABD'yi temerrüte sürükleyen borç tavanıyla ilgili açıklama

Biden'dan ABD'yi temerrüte sürükleyen borç tavanıyla ilgili açıklama

Demokrat Partili Başkan Joe Biden borç tavanı kriziyle ilgili yeni bir açıklama yaptı, "İşler iyi görünüyor, ben iyimserim." sözlerini kaydetti.

A+A-

Demokrat Partili Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi bir müzakereci Cuma günü yaptıkları açıklamada, Hazine Bakanlığı'nın harekete geçilmemesi halinde 5 Haziran'da temerrüde düşülebileceği uyarısında bulunmasının ardından ABD hükümetinin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltmek için bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını söyledi.

İki taraf haftalardır federal hükümetin kendi koyduğu borçlanma limitini yükseltecek bir anlaşma üzerinde müzakere ederken Cumhuriyetçiler de harcamalarda ciddi kesintiler yapılmasını talep ediyor. Anlaşma olmazsa, ABD felaket bir temerrütle karşı karşıya kalabilir.

Biden gazetecilere "İşler iyi görünüyor, ben iyimserim" dedi.

Cumhuriyetçi Temsilci Patrick McHenry, Biden'ın yorumlarına katıldığını söylerken, müzakerelerin henüz sonuçlanmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin Beyaz Saray ile baş müzakerecilerinden biri olan McHenry,şunları söyledi: "Umutluyum, ancak anlaşma konusunda bir çizgiye sahip olduğumuzdan emin olmalıyız, önümüzde önemli zorluklar var."

İkili, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in hükümetin 5 Haziran'da faturalarını ödeyecek parasının kalmayacağını söylemesinden kısa bir süre sonra ayrı ayrı konuştu. Yellen daha önce bu tarihin 1 Haziran kadar erken olabileceğini söylemişti, yani yeni tahmin daha fazla zaman tanımakla birlikte daha zor bir son tarih öngörüyordu.

Müzakereciler, sınırı iki yıllığına kaldıracak bir anlaşmayı tartışıyor, ancak bazı yoksullukla mücadele programları için çalışma şartlarının sertleştirilip sertleştirilmeyeceği konusunda anlaşmazlık devam ediyor.

CNN'in haberine göre McCarthy, üst düzey yardımcılarından birinin Cumhuriyetçi arkadaşlarına herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylediği bir konferans görüşmesinin ardından Cuma günü Kongre Binası'ndan ayrıldı.

Herhangi bir anlaşmanın Biden tarafından imzalanarak yasalaşabilmesi için Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi ve Demokratların yönetimindeki Senato'dan onay alması gerekecek ki bu süreç bir haftadan fazla sürebilir.

ABD'li bir yetkiliye göre, müzakereciler gelecek yıl birçok hükümet programının harcamalarını sınırlandıracak bir anlaşmaya geçici olarak vardılar.

Güvenlik ağı programları anlaşmazlık noktası olmaya devam ediyor. Cumhuriyetçilerin baş müzakerecisi Garret Graves, partisinin daha fazla katılımcının bir işte çalışmasını şart koşma talebinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Biden ve Demokrat arkadaşları, Cumhuriyetçilerin 56 yaşın altındaki çocuksuz yetişkinlerin Medicaid sağlık planına ve SNAP gıda yardımı programına hak kazanabilmeleri için çalıştıklarını ya da iş aradıklarını göstermelerini zorunlu kılma çabalarına karşı direndi.

Cumhuriyetçilerin önerisi, bu programlara daha fazla katılımcının çalıştıklarını ya da iş aradıklarını göstermelerini gerektiriyor. Partizan olmayan Kongre Bütçe Ofisi'ne göre bu, 10 yılda 120 milyar dolar tasarruf sağlayacak ancak aynı zamanda bir milyondan fazla Amerikalıyı bu programların dışına itecek.

Demokratlar, teklifin yalnızca daha fazla bürokrasi yaratacağını ve aksi takdirde hak kazanacak kişileri dışlayacağını söyledi.

Medicaid ve SNAP, COVID-19 salgını sırasında önemli ölçüde genişledikten sonra son aylarda küçüldü. Özellikle Biden, Ocak ayı itibariyle 85 milyon Amerikalıyı kapsayan Medicaid için çalışma şartlarına karşı çıktı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkiliye göre, söz konusu anlaşma askeri harcamalar ve gazilerin bakımı için ayrılan fonları artırırken, savunma dışı ihtiyari harcamaları mevcut yıl seviyelerinde tutacak.

Anlaşma, kısmen uygulamayı güçlendirmek ve daha fazla vergi geliri sağlamak için geçen yıl 80 milyar dolar daha fazla fon alan İç Gelir Servisi'nin finansmanını da azaltabilir. Cumhuriyetçiler bu fonu iptal etmeye çalıştılar.

Yetkili, Beyaz Saray'ın varlıklı vergi mükelleflerini hedef alma çabasını sürdürmek için bir yol üzerinde çalıştığını söyledi.

Hazine Bakanlığı daha önce 1 Haziran'a kadar tüm yükümlülüklerini karşılayamayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Birçok kredi derecelendirme kuruluşu ABD'yi olası bir not indirimi için incelemeye aldıklarını açıkladı; bu da borçlanma maliyetlerini artıracak ve küresel finans sisteminin bel kemiği olma konumunu zayıflatacak.

2011 yılında yaşanan benzer bir anlaşmazlık Standard & Poor's'un ABD borçlarına ilişkin notunu düşürmesine yol açmıştı.

Bir anlaşmaya varsalar bile, her iki partinin liderleri Kongre'de onay için yeterli oyu toplamak için çok çalışmak zorunda kalacaklar. Sağcı Cumhuriyetçiler herhangi bir anlaşmanın ciddi harcama kesintileri içermesi gerektiği konusunda ısrar ederken, Demokratlar sosyal yardım programları için yeni çalışma şartlarına karşı çıktılar.

Milletvekillerinin çoğu Anma Günü tatili için Washington'dan ayrıldı, ancak kongre liderleri onlara bir anlaşma sağlandığında oylama için geri dönmeye hazır olmalarını söyledi.

Temsilciler Meclisi liderleri, milletvekillerinin oylamadan önce anlaşmayı düşünmek için üç günleri olacağını söyledi. Senato'daki herhangi bir milletvekilinin anlaşmayı günlerce sürüncemede bırakma yetkisi var. En azından bir tanesi, Cumhuriyetçi Mike Lee, bunu yapmakla tehdit etti.

İlgili Haberler