Bill Gates'in nükleer reaktör şirketi yarışmadan elendi

Bill Gates'in nükleer reaktör şirketi yarışmadan elendi

usya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan yaptırımlar nedeniyle Terrapower, İngiltere'de küçük nükleer reaktörler için açılan yarışmanın bir sonraki turuna seçilemedi.

A+A-

Bill Gates'in nükleer reaktör tasarım şirketi Terrapower, Birleşik Krallık hükümetinin küçük nükleer reaktörler için açtığı yarışmanın bir sonraki turuna seçilemedi.

Endüstri aracı GB Nuclear, son aşamaya geçmek üzere altı şirket seçti; bunlar arasında, halihazırda 200 milyon sterlinden fazla hükümet fonu sağlamış olan Rolls-Royce'un da bulunduğu söyleniyor.

Terrapower'ın yarışmaya katılamaması, şirketin reaktörlerine olan talebi karşılamak için yeterli miktarda uranyum ithal edilememesinden kaynaklandığı bildiriliyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yaptırımlara maruz kalan Rusya, dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden biridir. Terrapower'ın reaktörleri, yüksek tahlilli düşük zenginleştirilmiş uranyumla çalışıyor.

Küçük modüler reaktörler (SMR), hükümetin yerli nükleer enerjiyi canlandırma ve ülkenin yaşlanan filosunu yenileme planının temel taşlarından birini oluşturuyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yayınlanan enerji güvenliği stratejisi, nükleer üretimin 7 GW'tan 24 GW'a çıkarılmasını hedefliyor.

SMR'lerin avantajı fabrikalarda inşa edilebilmeleri ve büyük ölçekli muadillerine göre çok daha ucuza monte edilebilmeleridir.

Downing Street, 2030'lu yılların ortalarında Birleşik Krallık'ta SMR'lerin faaliyete geçmesini hedefliyor ve rekabet sürecine 20 milyar sterlinlik bir üst sınır koyuyor.

Enerji Güvenliği Bakanı Claire Coutinho şunları söyledi: "Bu yarışma dünyanın dört bir yanından gelen tasarımları cezbetti ve Birleşik Krallık'ı bu heyecan verici, son teknolojiyi geliştirmek ve nükleer inovasyonda dünya lideri konumumuzu pekiştirmek için küresel yarışın en önüne koydu."

Great British Nuclear'ın CEO'su Gwen Parry-Jones ise şunları ekledi: "Bu süreçte önceliğimiz şebekeye erken dönemde güvenilir ve sürdürülebilir güç sağlamak oldu ve bu nedenle ilk adımımızı 2029'da nihai yatırım kararı alma hedefini karşılama olasılığı en yüksek olarak gördüğümüz teknolojilere odaklandık."

İlgili Haberler