Sรถzcรผ gazetesinde yer alan haberde gรถnรผllรผ olarak รถzel harekata katฤฑlan yaklaลฤฑk bin polisin dilekรงe vererek branลtan รงฤฑkmak istediฤini ileri sรผrรผldรผ. Kamil Elibolโun imzasฤฑyla yayฤฑmlanan habere gรถre, polisler genel hizmet bรถlรผmรผne aktarฤฑlmak istedi fakat bu talepleri kabul edilmedi.
Haberde, Emniyet Genel Mรผdรผrรผ Celalettin Lekesizโin polislerin muhafaza edilmesini gerektiฤini belirttiฤi ve โรzel Harekat branลlฤฑ personel sayฤฑsฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑ kararlฤฑlฤฑkla yรผrรผtรผlen operasyonlarฤฑ zafiyete uฤratacaktฤฑrโ ifadelerinin yer aldฤฑฤฤฑ talimat mektubu gรถnderdiฤi sรถylendi.
Sรถzcรผโde yer alan haber ลรถyle:
22 Temmuzโdan sonra artan terรถr olaylarฤฑ ile birlikte รงฤฑkan รงatฤฑลma ve gerรงekleลtirilen operasyonlarda 85 mensubu hayatฤฑnฤฑ kaybeden, 400 mensubu yaralanan Emniyet รzel Harekatta ayrฤฑlma krizi patlak verdi.
Gรถnรผllรผ olarak รถzel harekata katฤฑlan yaklaลฤฑk bin polis dilekรงe vererek branลtan รงฤฑkmak istedi. Polisler รถzel harekattan รงฤฑkmak iรงin โaileviโ nedenlerini gerekรงe gรถsterdi. Genel hizmete aktarฤฑlmalarฤฑnฤฑ isteyen รถzel timcilerin talebi kabul edilmedi.
Sur, Cizre, Silopi ve ฤฐdilโdeki operasyonlar sฤฑrasฤฑnda gรผndeme gelen branลtan รงฤฑkma krizinde devreye bizzat Emniyet Genel Mรผdรผrรผ Celalettin Lekesiz girdi. Lekesiz, รzel Harekat ลubelerinin bulunduฤu 62 ฤฐl Emniyet Mรผdรผrรผโne yazฤฑlฤฑ talimat gรถnderdi.
Lekesiz, รถzellikle doฤu ve gรผneydoฤuda artan olaylar sebebiyle askeri unsurlar ile birlikte ortak operasyonlar yapฤฑldฤฑฤฤฑna dikkat รงekerek ลรถyle dedi:
โBirinci ve ikinci bรถlge il emniyet mรผdรผrlรผkleri bรผnyesindeki รzel Harekat ลube mรผdรผrlรผklerimizde gรถrevli personelin bรผyรผk bir รงoฤunluฤu operasyon icra edilen bรถlgelerde geรงici olarak gรถrevlendirilmiล olup, รzel Harekat branลlฤฑ personel sayฤฑsฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑ kararlฤฑlฤฑkla yรผrรผtรผlen operasyonlarฤฑ zafiyete uฤratacaktฤฑr.
Bu nedenle; รzel Harekat branลฤฑndan kendi isteฤiyle รงฤฑkmak iรงin dilekรงe ile mรผracaatta bulunan personelin talepleri operasyonlar bitinceye kadar Branล Komisyonunca olumsuz olarak deฤerlendirilmektedir. Konunun tรผm รzel Harekat branลฤฑ personele tebliฤ edilerek, tanzim edilecek tebliฤ ve tebellรผฤ belgesinin istenildiฤinde gรถnderilmek รผzere ลahsi dosyalarฤฑnda muhafaza edilmesi hususunu rica ederimโ
16 ลubat 2016 tarihli belgede Aksoy, 5 polisin รzel Harekat branลฤฑndan Genel Hizmet statรผsรผne aktarฤฑlmalarฤฑ hususundaki dilekรงelerine ลu yanฤฑtฤฑ verdi:
โAdฤฑ geรงen 5 personelin Branล Yรถnetmeliฤinin 12โinci maddesinin 1โinci ve รzel Harekat Branล Yรถnergesinin 12โinci maddesinin 1โinci fฤฑkrasฤฑ uyarฤฑnca gรถrev gereฤi รzel Harekat Branลฤฑndan ayrฤฑlma talepleri 09.03.2016 ve 11.02.2016 tarihlerinde toplanan Branล Komisyonunca olumsuz olarak deฤerlendirilmiล, 11.02.2016 tarihli Makam oluru ile de gรถrev gereฤi Komisyon kararฤฑ uygun gรถrรผlmรผลtรผr. Komisyon kararฤฑnฤฑn ve Makam olurunun adฤฑ geรงen personele tebliฤ edilerek tanzim edilecek tebliฤ ve tebellรผฤ belgesinin รzel Harekat Daire Baลkanlฤฑฤฤฑna gรถnderinโ
Halen ลฤฑrnak merkez, Nusaybin ve Yรผksekovaโda sรผrdรผrรผlen operasyonlarda gรถrev alan รถzel harekat polislerinin โilgisizlikโ yรผzรผnden branลtan รงฤฑkmak istedikleri รถne sรผrรผldรผ. รzellikle genรง polislerin, โBizi genel hizmet kadrosuna aktarฤฑnโ diye dilekรงe verdiฤi iddialar arasฤฑnda. Gรถnรผllรผ olarak รถzel harekata katฤฑlan polislerin topluca โbranลtanโ รงฤฑkmak istemesine ilk kez tanฤฑk olundu.
Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan ise geรงtiฤimiz gรผnlerde Cizreโde bir askeri taburun kumanya ile ilgili sorun yaลadฤฑฤฤฑnฤฑ CฤฐMERโe aktarmasฤฑ รผzerine kendisini ziyaret eden AKPโli vekillere ลรถyle demiลti:
โBรถyle sorunlar yaลanmamalฤฑ. Ne istiyorlarsa gรถnderilmeli. Hatta havyar bile isterlerse gรถndermek gerekirโ
Tรผrkiyeโyi sarsan 17-25 Aralฤฑkโtaki yolsuzluk soruลturmasฤฑndan sonra Emniyet Teลkilatฤฑโnda baลlatฤฑlan tasfiye operasyonlarฤฑnda bin รถzel timci โParalel Yapฤฑโ รผyesi olduklarฤฑ gerekรงesiyle branลtan รงฤฑkartฤฑlmฤฑลtฤฑ. 62 ildeki รzel Harekat birimlerinde 7 bin 800 polis gรถrev yapฤฑyor.







