BIST 100: 8.700 altında kredili pozisyonlara dikkat

BIST 100: 8.700 altında kredili pozisyonlara dikkat

İntegral Yatırım Menkul Değerler, Haftalık Borsa Strateji Bülteni'ni yayınladı

A+A-

İntegral Yatırım Menkul Değerler, yatırımcıları BIST 100'de 8.700 puanın önemli olduğu konusunda uyardı. Kurum tarafından yayımlanan Haftalık Borsa Strateji Bülteni'nde yer alan bilgiye göre, bu seviyenin altına inilmesi durumunda yüksek kredili pozisyonların riskli olacağı uyarısında bulunuldu. 

İntegral Yatırım Menkul Değerler'in Haftalık Borsa Strateji Bülteni'nde yer alan değerlendirme şöyle:

Haftalık Değerlendirme ve Strateji

Borsa endeksi geçen haftayı %3,57 kayıpla 8828 seviyesinden kapadı. Bankacılık endeksi %4,72 ile borsa endeksinin düşüşünde etkili olurken, bilişim, madencilik, ve gıda sektörlerinde aşağı yönlü eğilim dikkat çekti. Endeks geçen hafta 9400 direnci yakınlarına yakar yükselmesinin ardından zorunlu karşılıklar kanalından gelen ek sıkılaşma tedbirlerinin gelmesi ve kredi kartı nakit avanslardaki faiz yükselişinin etkileriyle baskı altına girdi. Seçim sonrası beklediğimiz piyasa sıkılaşmasının daha erken geldiğini söylemek mümkün. Borsa endeksinin ek sıkılaşma adımlarına aşağı yönlü eğilimle cevap vermesi oldukça makul ve beklenen bir durum.

Buna ek olarak seçim sonrasında Dolarda yaşanabilecek ani yükselişe yönelik beklentiler ve algılamaların bozulması ek bir stres yaratıyor olabilir. Genel tabloya bakıldığında mevduat faizlerinin yükselişi, Bitcoinlerde yaşanan zirvelerin tazelenmesi, özellikle fonlarda hisse senedi pozisyonların azalmaya geçmesi ve ons altındaki hızlı yükseliş sonrası yatırımcıların algının bu tarafa kayması Borsa endeksinin yavaşlamasında etkili olabilecek yatırım kararlarıdır. Sıkılaşma eğiliminin oluşturduğu baskının bir süre daha sürmesi beklenebilir. Bu durumda Merkez Bankasının faiz kararında vereceği mesajlar önemli olacak.

Bu hafta Çarşamba günü Fed, Perşembe günü ise TCMB'nin faiz kararı var. Merkez Bankasından faiz artırım beklentileri piyasada şekillenmeye başlanmış durumda. Seçim öncesi son faiz kararında faiz artırımının gerçekleşmesi halinde bu hem güçlü bir mesaj olur. Hem de Merkez Bankasının daha fazla itibar kazanmasına ve kararlı duruşunun pekişmesine zemin hazırlayabilir. Buna karşın Merkez Bankasının faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi de olası bir durum. Bunda da zaten ek sıkılaşma adımlarının piyasada etkili olabileceği ve ek bir faiz artırımına ihtiyaç olmayabileceği düşünülebilir. Her iki durumda da Merkez Bankasının karar metninde alacağı kararı çok güçlü tonda ifade etmesi gerekiyor. Geçen son bir yıldan bu yana Merkez Bankası attığı adımlarla piyasanın önünde kalmayı başardı. Tam enflasyon beklentilerine yönelik algılamalarda bozulmalar yaşamaya başladığımız şu sıralarda bu toplantı bu açıdan önemli olabilir.

Fed'den ise bir faiz adımı beklemiyoruz ancak bu toplantıda ABD ekonomisinin ileriye yönelik projeksiyonları ve noktasal grafikler açıklanacak. Fed üyelerinin 2024 yıl sonu faiz tahminlerinin tahmin edilenden daha düşük bir faizle kapatacağına işaret etmesi piyasa algısının yeniden şekillenmesini sağlayacaktır. Çarşamba ve Perşembe günü hem yurt içi hem de yurt dışı için takip gerektiren bir gündem olduğunu hatırlatalım.

Borsa endeksi teknik olarak 8700 seviyesi üzerinde kalmaya devam ettiği sürece yukarı yönde tepkilerin devam edebileceğini düşüneceğiz. Buna karşın 8700 altındaki kapanışların oluşması ve hatta güçlenmesi halinde daha kısa bakan yatırımcılar için taktik değişikliğine gitmek yararlı olabilir. 8700 altındaki oluşabilecek tabloda yüksek kredili pozisyonlar riskli olabilir.

İlgili Haberler