Borsa ฤฐstanbul’da iลlem gรถren BฤฐST 100 endeksi perลembe gรผnรผne pozitif bir seyir izleyerek baลladฤฑ. Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Fatih Karahan’ฤฑn piyasalarฤฑ rahatlatan aรงฤฑklamalarฤฑ endeksin yukarฤฑ yรถnlรผ hareketini destekledi. Endeks sabah saatlerinde yรผzde 0,58 oranฤฑnda artฤฑล kaydederek 10.978,21 puandan iลlem gรถrdรผ.
Sektรถrel bazda incelendiฤinde bankacฤฑlฤฑk ve ticaret endeksleri yรผkseliลe รถncรผlรผk etti. Buna karลฤฑn gayrimenkul yatฤฑrฤฑm ortaklฤฑklarฤฑ yรผzde 1,53 oranฤฑnda deฤer kaybetti. Spor endeksi de yรผzde 1,20 gerileyerek en รงok dรผลรผล yaลayan sektรถrler arasฤฑnda yer aldฤฑ.
BฤฐST 100 รผzerinde Karahan aรงฤฑklamalarฤฑ etkili oldu

Phillip Capital analistleri Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Fatih Karahan’ฤฑn sunumunu piyasa dostu ve yapฤฑcฤฑ olarak nitelendirdi. Karahan eylรผl ayฤฑndaki enflasyon sapmasฤฑnฤฑn gฤฑda ve eฤitim gibi geรงici faktรถrlerden kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Para politikasฤฑnda kalibrasyon yapฤฑlabileceฤine yรถnelik mesajlar faiz indirimlerinin devamฤฑna dair beklentileri gรผรงlendirdi.
Rezervlerdeki 80 milyar dolarlฤฑk artฤฑล makro gรถrรผnรผmdeki iyileลmeyi teyit etti. Bu geliลmeler BฤฐST 100 endeksindeki alฤฑcฤฑlฤฑ seyri destekleyen ana unsurlar arasฤฑnda yer aldฤฑ.
Kรผresel piyasalarda likidite hacmi dรผลรผk kaldฤฑ

ABD Merkez Bankasฤฑ tarafฤฑndan yayฤฑmlanan Bej Kitap raporunda istihdamda ฤฑlฤฑmlฤฑ bir dรผลรผล ve tarife kaynaklฤฑ belirsizlikler รถne รงฤฑktฤฑ. ABD piyasalarฤฑnฤฑn ลรผkran Gรผnรผ nedeniyle kapalฤฑ olmasฤฑ kรผresel piyasalarda iลlem hacimlerinin dรผลรผk kalmasฤฑna neden oldu. Avrupa tarafฤฑnda ise Avrupa Merkez Bankasฤฑ finansal istikrar raporunda yรผksek deฤerlemeler ve artan jeopolitik risklere karลฤฑ bankalarฤฑn tamponlarฤฑnฤฑ gรผรงlendirmesi gerektiฤini vurguladฤฑ.
BฤฐST 100, enflasyon beklentileri ve faiz politikasฤฑ

A1 Capital analistleri Karahan’ฤฑn televizyon yayฤฑnฤฑna katฤฑlarak yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑ deฤerlendirdi. Baลkan hissedilen enflasyonun daha รงok gฤฑda ve kira gibi sฤฑk tรผketilen kalemlerden kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etti. Vatandaลlarฤฑn sฤฑk harcama yaptฤฑฤฤฑ รผrรผnlerdeki fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑ daha yoฤun hissettiฤi belirtildi. Enflasyon dรผลtรผkรงe hane halkฤฑ beklentilerinin de gerileyeceฤi รถngรถrรผldรผ.

Karahan politika faizi dรผลtรผฤรผnde piyasa faizinin de dรผลeceฤi algฤฑsฤฑnฤฑn her zaman doฤru olmadฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Bankalarฤฑn getirilerini korumak iรงin uzun vadeli fiyatlamalar yaptฤฑฤฤฑna dikkat รงekildi. Analistler piyasanฤฑn odak noktasฤฑnฤฑn artฤฑk beklentileri kฤฑrmak olduฤunu belirtti. Geรงen hafta 100 baz puan olan indirim beklentisinin bazฤฑ kesimlerce 200 baz puana kadar รงฤฑkarฤฑldฤฑฤฤฑ gรถrรผldรผ. Ancak analistlerin 100 baz puanlฤฑk indirim beklentisini koruduฤu ifade edildi.







