BİST 100'de Fitch not arttırmı sonrası beklentiler

BİST 100'de Fitch not arttırmı sonrası beklentiler

12 yıl sonra Türkiye'nin kredi notu arttı. Borsa İstanbul'da, yabancı yatırımcılar Şubat ayında 220.1 milyon dolar net satış yaptı. Fitch'in not artımı yabancı yatırımcıyı yeniden çekecek mi?

A+A-

Yabancı yatırımcı ne yapıyor?

Borsa İstanbul'da, yabancı yatırımcılar Şubat ayında 220.1 milyon dolar net satış yaptı. Şubat 2023'de BİST'de 35 milyar 172.6 milyon dolarlık alış ve 35 milyar 392.7 milyon dolarlık satış işlemi gerçekleştirdiler. Böylece yabancıların gecen ayki toplam alım ve satış işlemleri 70 milyar 565.3 milyon dolar seviyesinde oluştu.

Yabancı yatırımcılar 2024 yılının tamamında ise 61 milyar 88.7 milyon dolarlık alış ve 61 milyar 71 milyon dolarlık satış işlemi gerçekleştirdiler. Sonuç olarak toplam alım işlemi 17.4 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu sürpriz bir şekilde  "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünde "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Böylelikle Türkiye ekonomisinin kredi notu 12 yıl sonra ilk kez yükselmiş oldu.

Peki Fitch'in bu notu yabancı yatırımcıları yeniden çekmeye yetecek mi? BİST 100 Endeksi bundan nasıl etkilenecek.

Fitch'in notu  katalist etki yaratabilir

İnfo Yatırım bugün Borsa İstanbul’un alıcılı açılış yapmasını beklerken '' Fitch'den gelen kredi ve not güncellemesi endekse katalist etki yaratabilir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Beklentiler sadece not görünümünün durağan’dan pozitife revize edileceği yönündeydi. Ekonomi yönetiminin attığı adımların yabancılar tarafından da olumlu görünmesi ile 12 yıl sonra not artırımına gidildi.'' değerlendirmesinde bulundu.

BİST 100 9.450'yi hedefleyecek

Yapı Kredi Yatırım ise yeni haftaya BİST 100 Endeksi'nin yukarı yönlü bir hareketle başlamasını beklerken '' 9,250 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin 9,250 direncini aşacak hareketlerinde sürdüreceği yukarı seyir ise 9,450 zirve seviyesini hedefleyecek bir potansiyel oluşturabilir. Kısa vadeli seyrin destek konumuna dönüşen 9,050 üzerinde yukarı eğilimini sürdüreceği piyasada, şu aşamada yukarı potansiyel devam ediyor. Geri çekilmelerde bir alt noktada bulunan 8,750 ise ana destek konumunu sürdürecektir.'' yorumunda bulundu.

İlgili Haberler