BİST, jeopolitik riskler ve ABD tahvil piyasaları nedeniyle baskısı altında

BİST, jeopolitik riskler ve ABD tahvil piyasaları nedeniyle baskısı altında

İç piyasalar, İsrail-Filistin hattındaki artan jeopolitik riskler ve ABD tahvil piyasalarında yaşanan satışlar nedeniyle baskısı altında.

A+A-

Galata Menkul Değerler'in 10 Ekim 2023 tarihli BİST bültenine göre, iç ve küresel piyasalar, jeopolitik riskler ve ABD tahvil piyasalarındaki hareketlerin seyri ile belirlenecek.

İç piyasalarda, küresel piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra, Sanayi Üretimi ve İşsizlik Oranı verileri de takip edilecek. Bu veriler, ekonomik büyümeye dair ipuçları sunması açısından önem taşıyor.

Küresel piyasalarda ise, jeopolitik risklerin devam etmesi ve ABD tahvil piyasalarındaki hareketlerin seyri, piyasalarda belirleyici olacak.

Geçtiğimiz hafta, küresel piyasalar için oldukça hareketli bir hafta yaşandı. Jeopolitik risklerin artması, ABD tahvil piyasalarında yaşanan satışlar ve Çin'deki gayrimenkul sektöründeki gelişmeler, piyasalarda dalgalanmalara neden oldu.

Bu hafta ise, jeopolitik risklerin devam etmesi ve ABD tahvil piyasalarındaki hareketlerin seyri, piyasalarda belirleyici olacak.

Galata Menkul Değerler'in günlük bülteni şöyle:

Yeni haftanın ilk işlem gününe; İsrail-Filistin hattındaki artan jeopolitik risklerin fiyatlamaları ile başladı. Kurlarda yükseliş ortaya çıkarken, Borsa İstanbul Ulusal-100 endeksi de; 164 puanlık düşüşle başladığı günü, ilerleyen saatlerde satışların derinleşmesiyle %3,21 oranındaki sert düşüşle 8193 puan seviyesinden noktaladı. İşlem hacmi 135,6 Milyar TL düzeyinde gerçekleşirken, en çok değer kaybeden sektör endeksleri; Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları, Finansal Kiralama-Faktoring ve İnşaat oldu.Endekse puan bazında en yüksek negatif etki ise; Türk Hava Yolları(THYAO), Akbank(AKBNK) ve Ereğli Demir Çelik(EREGL) hisselerinden geldi.

Küresel tarafta da, dünkü işlem gününde; Orta Doğu’da artan jeopolitik risklerin yankıları takip edildi. Bu kapsamda, Ons Altın ve ABD Doları gibi güvenli liman varlıkları talep görürken; yine, Japon Yeni ve İsviçre Frangı gibi güvenli liman varlıkları da Euro, Pound ve bir çok para birimine karşı güç kazandı. Petrol fiyatları; bölgenin önemli üreticilerinden İran’ın, Hamas'ı desteklediği gerekçesiyle daha büyük yaptırımlara maruz kalabileceği ve savaşın büyüyebileceği endişeleriyle ve Doğal gaz fiyatları da; Finlandiya ve Estonya arasındaki boru hattının sızıntı nedeniyle kapatılmasının yanı sıra, Chevron’un İsrail’deki üretim sahasını kapatmasının etkisiyle hızla yükseldi.

Ekonomik takvimde, Avrupa ‘da takip edilen verilerde; Almanya’nın Ağustos ayı Sanayi Üretimi %0,2 oranında daralırken, Euro Bölgesi için açıklanan Sentix Yatırımcı Güveni datasında da 21,9 oranında daralma ortaya çıktı. Jeopolitik risklerin yanı sıra, bir diğer önemli haber akışı ise; Çin’in en büyük emlak geliştiricilerinden Evergrande ile ilgiliydi. Financial Times imzalı haberde; ay sonunda Hong Kong’ta yapılacak olan duruşma sonrasında şirketin tasfiye edilebileceğine değinilmesi dikkat çekiciydi. ABD tahvil piyasasının kapalı olduğu günün sonunda; ABD endeksleri pozitif tarafta yer alırken, DAX, FTSE100 ve CAC40 gibi majör Avrupa endeksleri ise günü negatif kapattı. Haftanın ikinci işlem gününe; Çin’in bir diğer önemli gayrimenkul geliştiricisi Country Garden’ın, tüm offshore ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceğine dair kritik haber akışlarıyla başladık. Asya’daki majör endekslerin seyrine baktığımızda; Çin’in ‘Shanghai Composite endeksi şuan için negatif seyir izlerken, Japonya’nın ‘Nikkei225’, Güney Kore’nin ‘Kospi’ Hindistan’ın ‘Sensex’ ve Hong Kong’un ‘Hang Seng’ endekslerinin tamamı şu sıralar pozitif tarafta yer alıyor. Keza, ABD ve Avrupa vadeli endeksleri de şuan için pozitif seyir izlemekte. Günün devamında, ekonomik takvimde çok önem arz eden veri bulunmuyor. Ancak, piyasalar açısından yine; majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek olan açıklamaları, jeopolitik risklere dair gelişmeleri ve son zamanlarda önemli hâl alan tahvil piyasalarındaki hareketleri dikkatle takipte olacağız. Sanayi Üretimi ve İşsizlik Oranı verilerinin izleneceği iç tarafta da; küresel taraftan etki edebilecek olan tahvil piyasası hareketleri ve jeopolitik meseleleri izlemeye devam edeceğiz. Ayrıca, ekonomi yönetiminden gelebilecek açıklamaların da takip edileceği güne; Borsa İstanbul’un pozitif bir başlangıç yapacağını düşünmekteyiz

İlgili Haberler