BIST'te bu hafta fiyatı düzeltilecek 9 hisse

BIST'te bu hafta fiyatı düzeltilecek 9 hisse

Borsa İstanbul'da 15-19 Nisan haftasında 9 hisse senedi temettü (kar payı) dağıtacak

A+A-

BORSATEK.COM - Borsa İstanbul'da 2023 mali tablolarını açıklayan şirketler, genel kurullarının ardından temettü (kar payı) ödemelerini yapmaya devam ediyor.

Uzun Ramazan Bayramı tatili sonrası, jeopolitik risklerin arttığı bir ortamda yeniden işlemlere başlayacak Borsa İstanbul'da 9 hisse senedinin fiyatı yapılacak kar payı ödemeleri nediniyle düzeltilecek. Bu hisseler ve yapılacak kar payı ödeme verileri ise şöyle:

AGESA Emeklilik ve Hayat A.Ş.    AGESA
Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.    AKCNS
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.    EREGL
İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.     ISDMR
Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.    AKMGY
Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. 1. taksit    AVPGY
Selçuk Ecza Deposu Ticaret ve Sanayi A.Ş.     SELEC
Ulusal Faktoring A.Ş.     ULUFA
Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş.     DOAS

>>> Bu hisseler hareketlenebilir, işte bu hafta bilanço açıklayacak şirketler

Kar Payı (temettü) nedir, hisse fiyatını nasıl etkiler?

Borsa İstanbul'da kar payı ödemesi sırasında hisse senedi fiyatında düzeltme, hak sahipliği kaydı olarak adlandırılan bir işlemle gerçekleştirilir. Bu işlem, Borsa İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) tarafından otomatik olarak yapılır ve yatırımcının herhangi bir müdahalesine gerek yoktur.

Hisse Fiyatında Düzeltme Nasıl Yapılır:

  1. Hak Sahipliği Kaydı: Kar payı dağıtım tarihi itibariyle, hak sahipliği kaydında bulunan yatırımcılar, hisse senedi başına ödenecek kar payı tutarında bir hak kazanır. Bu hak, hisse senedi fiyatından düşülerek yeni bir fiyat oluşturur. Örneğin, bir hisse senedi fiyatı 100 TL olsun ve hisse başına 1 TL kar payı dağıtılacaksa, hak sahipliği kaydı sonrası yeni hisse senedi fiyatı 99 TL olacaktır.
  2. Otomatik Düzeltme: Takasbank, hak sahipliği kaydını otomatik olarak gerçekleştirir ve yeni hisse senedi fiyatını tüm borsalarda günceller. Yatırımcıların herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.
  3. İşlem Sonrası Fiyat: Hak sahipliği kaydı sonrası, hisse senedi fiyatı, kar payı tutarında bir düşüş gösterir. Bu düşüş, şirketin kar dağıtımı sonucunda özkaynaklarının azalmasından kaynaklanır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Hak sahipliği kaydında bulunmak için, kar payı dağıtım tarihinden önceki bir tarihte hisse senedini portföyünüze eklemiş olmanız gerekir.
  • Hak sahipliği kaydı ve fiyat düzeltmesi, kar payı dağıtım tarihine denk gelir. Bu tarih, şirketin genel kurul kararıyla belirlenir ve önceden duyurulur.
  • Hak sahipliği kaydı sonrası, hisse senedi fiyatı, kar payı tutarında bir düşüş gösterse de, yatırımcının toplam portföy değeri değişmez. Çünkü, yatırımcıya hisse senedi başına ödenecek kar payı tutarı kadar nakit de ödenir.

İlgili Haberler