Bloomberg: Wall Street için Şimşek ve Erkan ataması yeterli değil

Bloomberg: Wall Street için Şimşek ve Erkan ataması yeterli değil

Hazine ve TCMB'nin başındaki isimlerin değişmesi piyasaları hareketlendirse de yabancı yatırımcıdan henüz ses yok. Bloomberg'e göre bu iki atama yetersiz ve geriye dönük güvensizliği gidermek öyle kolay olmayacak.

A+A-

Bloomberg, Merkez Bankası ve Hazine'nin başına getirilen yeni isimler özelinde sert bir yazı kaleme aldı, Wall Street'in bu ikilinin atanmasına 'kanmadığı' vurgusu yapıldı. İşte Bloomberg'deki o haber:

Wall Street'in eski bankacılarının ülkenin maliyesini yönetmek üzere atanmasının Türk piyasalarında yarattığı coşku, para yatırmadan önce olası bir U dönüşünün gerçek olup olmadığını görmek isteyen uluslararası yatırımcılarda henüz yankı bulmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Mayıs'ta yeniden seçilmesinin ardından, eski bir Merrill Lynch stratejisti olan Mehmet Şimşek'i maliye bakanı olarak atayacağı söylentilerinin ortaya çıkmasıyla hisse senetleri ve dolar tahvilleri ralli yaptı. Erdoğan'ın Cuma günü bir başka eski Wall Street bankacısı Hafize Gaye Erkan'ı Merkez Bankası'nın başına getirmesiyle bu hafta kazançlar hızlandı.

Atamalar, Erdoğan'ın bir zamanlar yükselen bir ekonomiyi çökertmekle suçlanan, dört nala giden enflasyona ve yabancı yatırımcıların kaçışına neden olan alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarını nihayet terk ettiğine dair bahisleri canlandırdı. Ancak şu ana kadarki piyasa hareketleri büyük ölçüde yerel yatırımcılar tarafından yönlendirildi ve denizaşırı fonlar 2 Haziran'a kadar olan haftada 52 milyon dolarlık hisse satmak için hisse senedi artışını kullandı. Merkez bankası verilerine göre, yerel tahvillere sadece 15 milyon dolar eklediler.

Yatırımcıların geçmişte ağzı yandı. Birçok kişi Erdoğan'ın Şimşek ve Erkan'ı atamasını, 2020'de olduğu gibi piyasalarla ateşkes sinyali verdiği önceki dönemlere benzetiyor. Bu ateşkes dört ay sonra para politikasını keskin bir şekilde sıkılaştıran Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasıyla sona erdi. Ağbal'ın ayrılmasından sonra Erdoğan, çift haneli enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürmek gibi politikaları iki katına çıkardı.

Ninety One'da portföy yöneticisi olan Thys Louw, "Bu filmi daha önce gördük," dedi ve ekledi: "Kanıt pudingin içinde olacak ve soru şu ki, ne kadar hareket alanları olacak?"

Louw, Türk borçları için nötr bir ağırlığa sahip ve değişimin açık işaretleri görülene kadar bu şekilde tutmayı planlıyor. Her şeyden önce bu, kendini yüksek borçlanma maliyetlerinin düşmanı olarak tanımlayan Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın politikayı sıkılaştırmasına izin verip vermemesine bağlı. Enflasyonun %40'larda seyretmesine ve yurtiçi kredilerin yıllık %50'nin üzerinde büyümesine rağmen, Türkiye'de faiz oranları zirve noktasından 10 puandan fazla düşürülerek %8,5 seviyesinde bulunuyor.

Louw, Erkan'ın atanmasını daha iyimser olmak için bir neden olarak görüyor, ancak "özellikle de gemi kayalıklara bu kadar yakınken, bu taahhüdün gemiyi döndürmeye yetip yetmeyeceği konusunda jüri hala kararını vermedi" diye ekliyor.

Faiz artışı testi

Yabancı yatırımın geri dönüşü, geçen yıl 48 milyar dolar ya da gayrisafi yurtiçi hasılanın %5,4'ü oranında ödemeler dengesi açığı veren Türkiye için hayati önem taşıyor. Barclays Plc, açığın bu yıl daha da büyüyeceğini öngörüyor.

Seçim öncesinde Türk varlıklarındaki yabancı mülkiyeti yeni düşük seviyelere geriledi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'na göre, geçen yıl doğrudan yatırımlar, gayrimenkule yapılan girişler hariç tutulduğunda, 2007'deki zirve seviyesinin %40'ından daha az oldu.

İlk test, JPMorgan Chase & Co. ve Barclays'in masada 16,5 puanlık bir artış gördüğü Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısı olacak. Bu ölçekte bir hamle, Türk merkez bankası tarafından en az 2010 yılından bu yana yapılan en büyük hamlelerden biri olacak. Bank of America stratejistleri Perşembe günü, gösterge faizlerin %40'a çıkması koşuluyla lirada uzun pozisyon almaya hazır olduklarını yazdı.

SEB AB'nin gelişmekte olan piyasalar baş stratejisti Erik Meyersson, "Piyasalar muhtemelen suyu test edecek ve bu da ya daha fazla önden yüklemeli politika artırımı ya da daha hızlı değer kaybı anlamına geliyor" dedi.

Merkez Bankası'nın, Erdoğan'ın döviz kuru istikrarı kampanyasının bir parçası olan ancak Merkez Bankası'nın rezerv kasasını boşaltan arka kapı müdahalelerini azaltmasıyla, en azından para birimi konusunda bir U dönüşü görülüyor.

Bu durum liranın bu hafta dolar karşısında %11 değer kaybederek rekor düşük seviyelere gerilemesine neden oldu, ancak yetkililer yine de düşüşü yavaşlatmak için müdahalede bulunuyor.

Siyasi Açıdan Tatsız

Şimşek, 900 milyar dolarlık ekonomiyi yeniden inşa etmek için "şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik" ilkelerini rehber edinen "güvenilir bir program" sözü verdi.

Pek çok kişi Erdoğan'ın bu kez mali kontrolü Şimşek ve Erkan'a devretmekten başka çaresi olmadığını savunuyor. Bank of America'ya göre, Erdoğan'ın döviz müdahaleleri Merkez Bankası'nın kasasında sadece 11 milyar dolar kullanılabilir rezerv bıraktı, yani yeterli kabul edilen miktarın 62 milyar dolar altında.

Ancak Union Bancaire Privee UBP SA varlık yöneticisi Peter Kinsella'ya göre, ekonomik dengesizlikleri düzeltmek için gereken ayarlama ölçeği Erdoğan için nadiren siyasi olarak tolere edilebilir olduğundan, bireysel bakanlar uzun vadede nadiren bir fark yaratabilir.

Ve bazı acı verici değişikliklerin önümüzdeki Mart ayında yapılacak yerel seçimlerden önce yapılması gerekecek. AXA Investment Managers'dan Irina Topa-Serry, maaş ve emekli maaşı artışları gibi enflasyonist seçim öncesi vaatlerin de önümüzdeki aylarda yürürlüğe gireceğini ve Şimşek'in işini daha da zorlaştıracağını söyledi.

Kinsella, "Ortak düşünce, Erdoğan'ın ortodoks bir politika duruşunu benimsemek zorunda olduğu, çünkü seçeneklerinin tükendiği yönünde" dedi ve ekledi: "İşler istikrara kavuşur kavuşmaz, son yirmi yıldır her fırsatta olduğu gibi eski davranışlarına geri dönme riski var."

İlgili Haberler