BOfA'dan S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones beklentisi: İşte uçacak üç hisse

BOfA'dan S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones beklentisi: İşte uçacak üç hisse

Bank of America'ya göre, 2027 yılına kadar 5 kat büyüyerek 10 milyar dolara ulaşacak olan yapay zeka ağ pazarına liderlik edecek 3 hisse senedi mevcut. İşte o hisseler...

A+A-

Resesyon korkularına ya da 2023 borsasına ilişkin kötümser tahminlere rağmen, mega teknoloji hisseleri en iyi yıllarından birini geçirdi.

Cuma günü itibariyle S&P 500 bu yıl %14, teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise %30 artış gösterdi. Kazançların büyük bir kısmı, yapay zeka aldatmacasından ve gelişiminden yararlanan teknoloji devlerinin küçük bir yüzdesi tarafından sağlandı.

Nvidia gibi hisseler şimdiden %198'e, Meta %130'a, Microsoft %40'a ve Google %37'ye yükseldi.

Bazı yatırımcılar yapay zekaya yatırım yapma fırsatını kaçırdıklarını düşünebilir. Ancak Bank of America, bu yıl 600 milyar doların biraz altında olan küresel yapay zeka yazılım pazarının 2026 yılına kadar 900 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.

Yeni içerik ya da veri yaratan jeneratif yapay zekanın ortaya çıkışı, önümüzdeki beş yıl içinde donanım talebini hızlandıracak. Ancak üretici yapay zeka, sıradan bir arama motoruna benzemiyor. Böyle bir teknoloji için kapasite geliştirmek, makine öğrenimi sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilecek ağır bir özel donanım yükü gerektirir.

Büyük teknoloji bulut sağlayıcıları üretken yapay zekayı merkezlerine entegre etmeye başladıkça, ağ silikonu gibi şeylere olan talep hızla artacak. Vivek Arya liderliğindeki Bank of America stratejistlerinin 21 Haziran tarihli bir notuna göre, silikon tabanlı çipler için toplam adreslenebilir pazarın yıllık bileşik büyüme oranının %40 artarak 2027 yılına kadar 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam 2022'de 2 milyar dolardı.

Artan talep, yapay zeka donanım sağlayıcısı Nvidia'ya yeni kazananların katılmasını sağlayacak.  

Örneğin, üretken yapay zeka bilgisayar ağlarında iki tür iletişim teknolojisi kullanır: InfiniBand (IB) ve ethernet. Notta, InfiniBand şu anda talepte başı çekerken, ilerleyen dönemde ethernetin liderliği ele geçirmesinin beklendiği belirtiliyor. Geleneksel ethernet daha fazla kullanım alanına sahip çünkü internet bağlantısı gibi şeyler için zaten kullanılıyor. Ayrıca yapay zeka sunucularının ön ve arka uçlarında da kullanılabiliyor. 

Yatırım bankası, ethernet'in 10 milyar dolarlık pazar payının çoğunu çekmesini ve 2027 yılına kadar 500 milyon dolardan 6 milyar dolara çıkmasını bekliyor. IB'ye olan talep de 1,5 milyar dolardan 4 milyar dolara çıkacak. IB, 2022'nin 2 milyar dolarlık pazarının %75'ini oluşturdu.

Şimdiye kadar Nvidia, 2019'da Mellanox'u satın alarak IB'yi optimize ederek ve bunun tek büyük sağlayıcısı haline gelerek bir başlangıç yaptı. Ancak nota göre, ethernet liderliği ele geçirdikçe, Broadcom (AVGO) ve Marvell Technology'nin (MRVL) donanım devine katılması bekleniyor.

BOfA'nın değerleneceğini düşündüğü o hisseler: Nvidia, Broadcom ve Marvell Technology

İlgili Haberler