BOJ piyasaları şaşırttı

BOJ piyasaları şaşırttı

BOJ para politikasında değişiklik yapmayarak piyasaları şaşırttı

A+A-

Japonya Merkez Bankası (BOJ) piyasaların düşük küresel talep, yendeki artış ve zayıf tüketimin ekonomik toparlanmayı tehdit etmesinden dolayı parasal destek programını genişleteceği beklentilerine rağmen politikada bir değişiklik yapmadı.

Yen karar sonrasında euro ve dolar karşısında değer kazandı.

BOJ çeyrek dönemlik beklentilerinde enflasyon tahminlerini düşürdü ve yüzde 2'lik fiyat artışına ulaşmak için hedeflediği tarihi 6 ay daha uzattı. Fakat banka yine de dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin büyüme trendini devam ettireceğine dair iyimserliğini korudu.

BOJ iki günlük toplantısının sonunda sekize karşı bir oyla para bazını yıllık 80 trilyon yen (732 milyar dolar) artırmaya devam etme kararı aldı.

Banka aynı zamanda yediye karşı iki oyla bankaların BOJ'da tuttuğu bazı rezerv fazlalarına uyguladığı yüzde eksi 0.1'lik negatif faiz oranını da sürdürme kararı aldı.

Dolar bu duyuruların ardından yen karşısında yüzde 2 değer kaybederek 109.22 yen olurken, euro da aynı şekilde yüzde 2 gerileyerek 123.72 yenden işlem gördü.

Ayrıca BOJ bu ay meydana gelen depremden zarar gören bölgelerdeki finansal kuruluşlara sıfır faiz oranı üzerinden 300 milyar yenlik yeni bir kredi fonu yarattı.

Son dönemlerdeki veriler enflasyonda Mart'ta son üç yılın ve hane halkı harcamalarında son bir yılın en hızlı düşüşünü gösterdi.

Daha önce enflasyonun 2017 yılının ilk mali yılında yüzde 2'ye ulaşmasını beklediğini duyuran BOJ, şimdi enflasyonun 2018 yılının Mart ayında sona erecek olan "2017 mali yılı içerisinde" bu orana ulaşmasını beklediğini söyledi.

Piyasalar BOJ'un bir genişlemeye gidip gitmeyeceği konusunda kararsız kaldı fakat sayıları gittikçe artan yatırımcılar bankanın parasal politika müdahalesinde bulunacağı yönünde pozisyonlar almaya başladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.