Borsa bekle ve gör moduna mı geçti?

Borsa bekle ve gör moduna mı geçti?

Ünlü borsa analisti Tuncay Turşucu: Piyasa bekle ve gör moduna geçti.

A+A-

Ünlü borsa analisti Tuncay Turşucu, Tuncay Turşucu, Borsa İstanbul'daki hacim düşüklüğüne dikkat çekerek, taze para girişinin gelmemesi, enflasyon muhasebesi belirsizliğinin fiyatlamalarda yarattığı belirsizlik, mevduat faizlerinin yüksek seviyelere gelmesi ve yine yüksek faizler nedeni ile şirket değerlemelerinin sağlıklı yapılamaması nedeniyle piyasanın bekle gör moduna geçtiğini söyledi

Tuncay Turşucu'nu açıklaması şöyle:

Borsa Sınırlarda Dolaşıyor

Borsa endeksi geçen hafta tedirgin edici sınırları zorladı diyebiliriz. Önceki hafta coşkulu bir hava çizen hisse senedi piyasaları, geçen hafta 8000 seviyesinin altına geriledi. Perşembe günü 7800 kritik desteğinin altına sarkan endekste bu noktalardan gelen alımlarla haftayı %1.4 düşüş ile 7913 seviyesinde kapadık. Bankalardaki yükseliş sonrasında gelen kar satışları, endeks üzerinde ağırlığı bulunan kimya ve ulaştırma sektör hisselerindeki satıcılı seyirler BIST100 üzerinde baskı yaratmış durumda. Önümüzdeki hafta 7800 seviyesi teknik olarak kritik olacak görünüyor. Bu seviyenin altında kapanışlar gelmesi moralleri bozabilir.

Endekste birkaç aydır sıkışık yatay seyirler izliyoruz. Bunun doğal bir sonucu olarak işlem hacminde düşüşler var. Ekim ayı ve öncesinde günlük 130-160 milyar TL seviyesinde bulunan BIST100 işlem hacmi, son olarak Cuma günü 74.5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bundan önce en son 10 Kasım tarihinde 70 milyar TL hacmi görmüştük. Hacimdeki düşüşün birden fazla nedeni var. En önemli neden, piyasanın seçimlerden sonra belirli bir hikâyeyi satın alması ve sonrasında bekle gör moduna geçmesi.

Taze para girişinin gelmemesi, enflasyon muhasebesi belirsizliğinin fiyatlamalarda yarattığı belirsizlik, mevduat faizlerinin yüksek seviyelere gelmesi ile borsaya olan ilginin azalması, yine yüksek faizler nedeni ile şirket değerlemelerinin sağlıklı yapılamaması, bu nedenlerden dolayı katılımın düşmesi ve son olarak tüm bunların üzerine zaten sıkışık piyasada üst üste halka arzların gerçekleşmesi. Bunlara ek olarak yılsonu olması nedeni ile zaten sayısı az olan yabancıların hisse senedi piyasalarında tatil moduna girmiş olmaları.

Global Piyasalardaki İştah Yüksek

Tüm bunlar olurken, yurtdışı piyasalarda dikkate değer gelişmeler var. Kasım ayında ciddi bir ralli yapan yurtdışı hisse senedi piyasalarında halen iştahın güçlü olduğunu söylemek mümkün. ABS S&P endeksi kritik bir direnç olan 4600 seviyesini zorlarken, Alman DAX endeksi 16500 seviyesindeki tarihi dirençlerini geçti bile. Euro Stoxx50 endeksi buna paralel 4400-4500 kritik direnç seviyelerinin üzerinde kapanışlar veriyor.

MSCI Dünya endeksi ise kritik 3064 direncine oldukça yakın bir noktada duruyor. Çarşamba günü Fed, Perşembe günü ECB ve BoE faiz kararları ve açıklamalar küresel piyasalar için önemli olacak.

Bu noktada Türk Borsası Kasım ayından bu yana dünya piyasalarına kıyasla oldukça kötü performans gösterdi. Bunu, Haziran ayından itibaren dünya piyasalarından pozitif ayrışmasının bir sonucu olarak görmek mümkün. Genel olarak olumsuz bir haber akışı geçen hafta olmadı. Aksine, yabancıların ilgisine yönelik pozitif haberler, Hazine ihalelerine ilginin güçlü olması, TL ‘ye yönelik pozitif raporların devam etmesi geçen haftanın olumlu gelişmeleri oldu. Asgari ücret tartışmaları ise şirketler için maliyet baskısını haberdar ediyor. Cuma günü Moody’s not değerlendirmesi bulunuyor ve görünümün pozitife yükseltilmesi beklenebilir.

 

İlgili Haberler