BIST 100 endeksi dรผnkรผ kapanฤฑลa gรถre yรผzde 0,65 deฤer kazandฤฑ, toplam iลlem hacmi 5 milyar lira olarak gerรงekleลti. Gรผn sonunda bankacฤฑlฤฑk endeksi yรผzde 0,98, holding endeksi yรผzde 1,17 yรผkseldi. En fazla kazandฤฑran sektรถr endeksi ise, yรผzde 2,68 ile “turizm” oldu.
Bugรผn ilk seansta genel olarak yatay bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, 2. seansta Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ parasal geniลleme programฤฑnฤฑn ardฤฑndan yรผkseliลe geรงerek, analistlerin direnรง olarak nitelendirdikleri 91.000 puanฤฑn รผzerini test etti.
ECB, faizlerde deฤiลikliฤe gitmezken, aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ parasal geniลleme programฤฑ genel olarak piyasa beklentilerinin รผzerinde bir bรผyรผklรผฤรผ iรงeriyor. ECB Baลkanฤฑ Mario Draghi’nin aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ programa gรถre aylฤฑk 60 milyar avroluk tahvil alฤฑm programฤฑ mart ayฤฑnda baลlayacak ve Eylรผl 2016’ya kadar devam edecek. Kararlarฤฑn ardฤฑndan tahvil piyasasฤฑnda alฤฑcฤฑlฤฑ bir seyir izlenirken, avro, bรผtรงe hedefinin รผzerinde bir geniลleme nedeniyle diฤer para birimleri karลฤฑsฤฑnda dรผลรผลe geรงti.
Avro/dolar paritesi, 1,15 seviyesinin altฤฑna gerileyerek 1,1443 ile Kasฤฑm 2003’ten bu yana gรถrdรผฤรผ en dรผลรผk seviyeye gerilerken, dรผn gรผnรผ 2,7291 seviyesinden tamamlayan avro/TL de 2,6596’ya kadar geriledi.
ECBโnin parasal geniลleme programฤฑnฤฑn aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan TL varlฤฑklarฤฑn yรผkseliล eฤilimi dikkati รงekti. 10 yฤฑl vadeli tahvilin bileลik faizi yรผzde 7’nin altฤฑna, dolar/TL de 2,32 sฤฑnฤฑrฤฑna kadar geriledi.
Analistler, ECB kararlarฤฑnฤฑn bรผyรผklรผk aรงฤฑsฤฑndan beklentileri aลtฤฑฤฤฑnฤฑ, ayrฤฑca ucu aรงฤฑk gรถrรผntรผsรผ ile ECB’nin bu konudaki kararlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdiฤini belirtti. BIST 100 endeksinin 91.000 ve 93.000 seviyelerinin direnรง konumunda olduฤunu ifade eden analistler, dรถviz kurlarฤฑndaki dรผลรผลรผn devam etmesi durumunda endeksin tarihi zirvesi olan 93.398,33 seviyesinin gรผndeme gelebileceฤini tahmin ediyor.







