Borsa günü düşüşle kapattı

Borsa günü düşüşle kapattı

ABD'de açıklanan büyüme verilerinin etkisiyle geriledi ve günü 656 puanlık düşüşle 84.488 puandan tamamladı

A+A-

ABD'de açıklanan büyüme verilerinin etkisiyle geriledi ve günü 656 puanlık düşüşle 84.488 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da pay piyasaları ortalama yüzde 0,77 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 4,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,10, holding endeksi yüzde 0,59 düştü. En fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,85 ile "bilişim" oldu.

ABD, 3. çeyrekte yüzde 5 büyüyerek 2003 yılının 3. çeyreğinden bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Verinin açıklanmasının ardından küresel piyasalarda dolara talebin hızlı bir şekilde artmasıyla dolar endeksi 2006 yılından bu yana ilk kez 90 seviyesini aştı, Borsa İstanbul'da satış baskısı etkisini artırdı.

ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri verinin ardından yüzde 2,15 seviyesinden yüzde 2,20'ye çıkarken, avro/dolar paritesi verinin açıklanmasından önce başladığı düşüşünü devam ettirerek yaklaşık 2,5 yılın en düşük seviyesi olan 1,2165'e geriledi, dolar/TL ise 2,3250'ye çıktı.

BIST 100 endeksi, veri sonrasında 85.000 puan seviyelerinde tutunmaya çalışsa da son bir saatte etkisini artıran satışlarla 84.222,96 puana kadar indi. BIST 100 endeksinin, küresel dolar talebinin devam etmesi durumunda daha sert satış baskısı altında kalabileceğini öngören analistler, dolar/TL'de 2,33 seviyesinin kritik direnç konumunda olduğunu, bu seviyenin geçilmemesi durumunda BIST 100 endeksinde düşüşlerin de sınırlı kalabileceğini vurguluyor.

Analistler, küresel dolar talebinin gelişen ülke varlıklarının yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğine dikkati çekiyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu büyüme verisinin ardından son toplantı metninde yer alan "faiz artırımına başlamak için sabırlı olunacak" ifadesine karşın beklentilerin öne çekilebileceğini kaydeden analistler, bunun da faiz ve kurlar üzerinden özellikle gelişen ülke varlıklarında baskıya neden olabileceğini belirtiyor. Yarın yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının takip edileceğini aktaran analistler, yurt dışında ise veri gündeminin zayıf olduğunu ve bazı piyasalarda resmi tatil nedeniyle işlem yapılmayacağını hatırlatıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.