Borsa yüzde 2'den fazla düştü

Borsa yüzde 2'den fazla düştü

Yunanistan'daki gelişmelere paralel Borsa İstanbul'da yüzde 2'nin üstünde düşüş yaşanırken TL yüzde 1'e yakın değer yitirdi

A+A-

Yunanistan'ın kreditörleriyle anlaşamaması ve Yunanistan başbakanının mali yardım paketini halk oyuna sunma kararının ardından küresel piyasalardaki riskten kaçışa paralel düşüşle açılan Borsa İstanbul yüzde 2'nin üzerinde kayıpla kapandı.

BIST-100 endeksi yüzde 2.14 düşüşle günün en düşük düzeyi olan 81,756.19 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 2.41 düşüşle günü bitirdi.

Yunanistan endişelerine paralel olarak Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik olarak olası bir müdahale ihtimali de piyasa tarafından yakından izleniyor.

Bugün saat 16:00'ya doğru başlayan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Suriye ve sınırdaki gelişmelerin ele alınması ve ardından yazılı açıklama yapılması bekleniyor.

Diğer taraftan yarın ilk iki turu yapılacak olan TBMM Başkanı seçiminin ardından bu hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görevlendirmeyle koalisyon hükümeti kurma çalışmaları da yakından takip edilecek.

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 1.6 milyar euroluk borcunu ödemesi için 48 saatten az süresi kaldı. Atina, temerrüde düşerse, belki de euro bölgesinden çıkmasına neden olacak olaylar dizisini başlatmış olacak.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Tsipras'ın müzakerelere dönmesini isterken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de Yunan başbakanı ile görüşebileceğini söyledi.

Hollande, Yunanistan gündemiyle olağanüstü toplanan bakanlar kurulu toplantısının ardından "Müzakerelerin nihai olarak sona ermesine birkaç saat kaldı" dedi.

Tsipras'ın mali yardım için önkoşul olarak kreditörlerin iletilen reform paketini referanduma götürme kararının ardından, Atina ile kreditörler arasında son dakikada bir anlaşmaya varılacağına dair umutlar hızla tükeniyor.

Avrupa'nın 300 büyük hissesini izleyen FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 2.1 gerilerken, ABD'nin S&P 500 endeksi Yunanistan krizinin etkisiyle yüzde 0.7 geriledi.

Atina borsasının kapalı olmasına karşılık Atina borsasındaki lokomotif hisseleri izleyen Yunanistan borsa yatırım fonu (ETF) yüzde 15, Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece'in ABD'de işlem gören depo hisseleri yüzde 22 düşüş kaydetti.

Borsa İstanbul'da en yoğun işlem gören üç hisse senedi arasında yüzde 2.9 gerileyen Garanti Bankası, yüzde 3.17 gerileyen Halkbank ve yüzde 2.14 gerileyen Akbank yer aldı.

BIST-100 endeksindeki hisselerin işlem hacmi 2.92 milyar lira ile 200 günlük ortalama olan 3.84 milyar liranın altında gerçekleşti

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.