Borsada endeks yüzde 1.19 kaybetti

Borsada endeks yüzde 1.19 kaybetti

BIST-100 endeksi günü yüzde 1.19 kayıpla 78,358.61 puanda tamamladı.

A+A-

Seçimlere kısa bir süre kala artan güvenlik endişelerinin TL'de yarattığı baskı ve Çin ihracat verisinin ardından gözlenen global satışlarla aşağı yönlü seyreden BIST-100 endeksi günü yüzde 1.19 kayıpla 78,358.61 puanda tamamladı.

Bankacılık endeksi ise yüzde 1.84 geriledi.

ABD faiz artışlarının öteleneceğine ilişkin iyimserlikle geçen haftayı dolar karşısında yüzde 5'e yakın değer kazancı ile tamamlayan kur, yaklaşan seçim öncesi artan güvenlik endişeleri ve küresel piyasalarda neredeyse dokuz gündür devam eden iyimserlik sonrası kâr satışlarıyla yönünü yukarı çevirdi.

Dün günü 2.92'nin altında tamamlayan dolar/TL saat 1730'da 2.95 seviyesinin üzerinde bulunuyor.

Diğer yandan, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD borsalarının açılışı sonrası yaptığı konuşmada, Fed'in Eylül toplantısından sonra sadece bir aylık veriye bakarak Ekim'de faiz artırmasının zor olduğunu söyledi.

Global piyasalar Çin'in Eylül ithalatında sert düşüşe işaret eden verinin ardından satışlarla karşılaşırken; Avrupa borsaları otomotiv ve metal hisseleri öncülüğünde geriledi. Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi saat 1745'te yüzde 0.8 kayıptaydı.

Gelişmekte olan ülkeler endeksi de yüzde 1.2 düşüşteydi. ABD borsaları da, Çin ithalat verisinin küresel ekonomik büyümede yavaşlamaya işaret etmesi sonrası hafif satıcılı açılmasının ardından yatay seyrediyor.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.