Nasdaq'taki yapay zeka rüzgarına elektrikli araç hisseleri de katıldı

Nasdaq'taki yapay zeka rüzgarına elektrikli araç hisseleri de katıldı

New York Borsasındaki Yapay Zeka Rüzgarına Elektrikli Araç Hisseleri de Kapıldı

A+A-

S&P 500 endeksi geçen hafta yeni bir boğa piyasasına girerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ta yapay zeka hisselerine olan yatırımcı ilgisi yükselişe öncülük etti. Şimdiyse, ay sonuna, çeyreğin bitimine ve yılın ilk yarısına yaklaşılırken, elektrikli araç hisseleri de yapay zeka hisseleri öncülüğündeki bu ralliye katıldı.

800 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip olan Tesla'nın (TSLA) hisseleri bu yıl iki katından fazla değer kazandı. Sadece son dört gün içinde %10'un üzerinde bir artış yaşadı ve Salı günkü kapanış itibariyle 13 işlem günü boyunca yükselişini sürdürdü.

Yapay zeka hisseleri öncülüğündeki bu piyasa rallisi son günlerde yeni nesil teknoloji ticareti diğer alanlara yayıldıkça, daha küçük elektrikli araç (EV) şirketlerinde hareketlilik başladı.

Morgan Stanley analisti Adam Jonas, bu ayın başında yatırımcılara gönderdiği bir notta, "Piyasa Tesla'nın önce bir yapay zeka şirketi, sonra bir otomobil firması olduğuna inanmak istiyor," dedi.

Tesla'nın hisseleri, eski otomobil üreticileri General Motors ve Ford ile açıklanan elektrikli şarj ortaklıkları ile de desteklendi. Bu şirketlerin hisse senetleri de son günlerde %5'ten fazla değer kazandı, ki bu, genellikle daha muhafazakar hareket eden geleneksel otomobil üreticileri için dikkat çekici bir artış.

Federal Rezerv'in (FED) enflasyon verilerinin yatışması ve agresif faiz artırımlarına ara verme beklentisi de, daha geniş riskli ticaret eğilimleri bağlamında elektrikli araç hisselerinin rallisini destekledi.

Çinli elektrikli araç üreticisi XPeng (XPEV) hisseleri son dört günde %25'ten fazla, rakibi Nio (NIO) hisseleri ise aynı dönemde %14 artış gösterdi. Salı günü Çin Merkez Bankası, ekonomiyi canlandırmak için kısa vadeli borçlanma oranını düşürdüğünü duyurmuştu.

Hatta Nikola (NKLA) gibi daha spekülatif hisseler bile son günlerde değer kazandı. Batarya ve hidrojenle çalışan kamyon üreticisi Nikola'nın hisseleri, Çarşamba günü de dahil olmak üzere son altı işlem günü boyunca artışını sürdürdü ve son dört gün içinde yaklaşık %70 yükseldi.

Nikola hisseleri, 6 Haziran'da tüm zamanların en düşük seviyesi olan 0,52 $/hisse değerine ulaştığından bu yana fiyatını ikiye katladı.
 

İlgili Haberler