Brezilya Merkez Bankası 2023 büyüme tahminini yükseltti

Brezilya Merkez Bankası 2023 büyüme tahminini yükseltti

Brezilya Merkez Bankası 2023 GSYH büyüme tahminini %2,0'ye yükseltti.

A+A-

Brezilya Merkez Bankası, tarım sektörünün desteklediği güçlü ilk çeyreğin verilerinin ülkenin bu yılki ekonomik büyümesine ilişkin son zamanlarda yapılan yukarı yönlü revizyonlara katıldı.

Merkez bankası üç aylık enflasyon raporunda, Mart ayındaki %1,2'lik tahmine kıyasla 2023 yılı için gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) %2,0'lik bir artış öngördüğünü açıkladı.

Bu rakam, banka tarafından yapılan haftalık bir ankette özel ekonomistler tarafından beklenen %2,18'lik büyümenin biraz altında ve geçen yılki %2,9'luk GSYH artışından daha zayıf kaldı.

Raporda, "Revizyon temel olarak ilk çeyrekte bazı sanayi ve hizmet sektörü faaliyetlerindeki olumlu sürprizleri ve tarıma ilişkin iyileşen tahminleri yansıtıyor" denildi.

Merkez Bankası görünümün, yurtiçi para politikasının kümülatif etkileri ve küresel büyümedeki yavaşlamanın etkisiyle ekonomik yavaşlamaya işaret ettiğini vurguladı.

Raporda ayrıca bir önceki raporda 32 milyar dolar olan cari açığın bu yıl 45 milyar dolara yükseleceği öngörüsü de yer aldı.

Bu kötüleşme temel olarak Mart ayında tahmin edilen 62 milyar $'a kıyasla 54 milyar $'lık daha düşük bir ticaret dengesi fazlasından kaynaklandı.

Banka kredileriyle ilgili olarak, merkez bankası daha önce bildirilen %7,6'lık orandan 2023'te %7,7'lik bir artış öngörüyor.

Geçen hafta üst üste yedinci politika toplantısında faiz oranlarını döngünün en yüksek seviyesi olan %13,75'te tutma kararının ardından, merkez bankası tarafından yayınlanan raporda gelecekteki eylemlerinin enflasyon dinamikleri ve beklentilerine odaklanarak veriye bağlı olacağını vurguladı.

Karar tutanakları, politika yapıcıların çoğunun, daha iyi bir enflasyon senaryosunun pekiştirilmesine bağlı olarak Ağustos ayındaki bir sonraki toplantıda "cimri" bir faiz indirimi olasılığını gördüğünü gösterdi.

İlgili Haberler