Bu hafta küresel piyasalara yön verecek 5 konu

Bu hafta küresel piyasalara yön verecek 5 konu

Kürezel piyasalarda önümüzdeki hafta gündemi belirleyecek ve izlenmesi gereken en önemli 5 şey

A+A-

Önümüzdeki kısa tatil haftasında yatırımcılar, faiz oranlarının gelecekteki seyrine ilişkin yeni bilgiler için Federal Rezerv'in son toplantı tutanaklarına bakacak. Perakendeciler, bir başka bereketli tatil alışveriş sezonu olmasını umdukları şeye hazırlanıyorlar. Nvidia, kazançlarını açıklayan son mega şirket ve petrol fiyatları dalgalı seyretmeye devam edecek gibi görünüyor.

İşte haftaya başlamak için bilmeniz gerekenler.

1. Fed tutanaklarında faiz artırımlarının geleceği
2. Kara Cuma'da gerçekleşecek perakende satışları
3. Hisse senetlerine ilişkin iyimserliğin devamı
4. Nvidia'nın kazançları
5. Petrol fiyatlarında dalgalanma

Fed tutanaklarında faiz artırımlarının geleceği

Önümüzdeki haftanın en önemli gündem maddesi, Federal Rezerv'in 31 Ekim-1 Kasım tarihli toplantısının tutanaklarının yayınlanması olacak. Tutanaklarda, politika yapıcıların faiz artırımlarının geleceği hakkındaki görüşleri yer alacak.

Enflasyonun soğumakta olduğuna dair son göstergeler, Fed'in faiz artırımına son verdiğine dair umutları körükledi. Cuma günü FED Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Fed'in faiz artırımlarının zirvesinde ya da zirveye yakın olduğuna inandığını söylerken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Boston Fed Başkanı Susan Collins enflasyonun düştüğüne dair daha fazla kanıta ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.

Tutanaklarda, politika yapıcıların faiz artırımına son verme eğiliminde olduğu yönündeki işaretler olursa, bu hisse senetleri ve riskli varlıklar için destekleyici olabilir. Ancak, faiz artırımlarına devam edilmesi gerektiği yönündeki işaretler varsa, bu riskli varlıklar için baskı yaratabilir.

Kara Cuma'da perakende satışları

Bu yılki Kara Cuma, faiz oranlarının yükseldiği ve enflasyonun gevşemekle birlikte Fed'in %2'lik hedefinin üzerinde seyrettiği bir ortamda gerçekleşiyor.

Geçen hafta açıklanan verilere göre ABD perakende satışları Ekim ayında son yedi ayda ilk kez düşerek talebin yavaşladığına işaret etti, ancak düşüş beklenenden daha az oldu.

Perakendeciler bu yılki tatil sezonunun önceki yıllara kıyasla daha az hareketli geçeceği konusunda şimdiden uyarıda bulundu. Walmart, tüketicilerin tatil sezonu başlarken harcamalarında daha temkinli davrandığını söyledi.

Kara Cuma'da perakende satışları, tüketicilerin tatil alışverişi konusundaki iyimserliği ve ekonominin genel durumu hakkında önemli ipuçları verebilir.

Hisse senetlerine ilişkin iyimserliğin devamı

Hisse senetlerine ilişkin yatırımcı iyimserliği son birkaç hafta içinde arttı ve piyasalar Ağustos ayından Ekim ayının büyük bir kısmına kadar devam eden düşüşten çıktı. Hazine getirileri ise, Fed'in faiz oranlarını artırmayı bitirdiği umutlarıyla hızla geriledi.

Bu hafta yatırımcılar dikkatlerini Salı günü son kazanç raporunu açıklayacak olan çip şirketi Nvidia'ya çevirecek.

Nvidia, bu yılki büyük performansları ile hisse senedi endekslerini yükselten "Magnificent Seven megacap" şirketleri içinde son olarak finansallarını açıklayacak şirket olacak.

Petrol fiyatlarında dalgalanma

Petrol fiyatları, Cuma günü %4'ten fazla yükselerek bir önceki seansta gördüğü dört ayın en düşük seviyesinden toparlandı.

Kısa pozisyon alan yatırımcılar kar elde etti ve ABD'nin bazı Rus petrol nakliyecilerine uyguladığı yaptırımlar da bu duruma destek verdi.

Ancak, hem Brent hem de ham petrol göstergeleri, çoğunlukla ABD ham petrol stoklarındaki artış ve rekor yüksek üretimin devam etmesi nedeniyle, haftayı %1'den fazla kayıp ve üst üste dördüncü haftalık düşüşle kapattı.

Çin'in derinleşen emlak krizi ve yavaşlayan sanayi büyümesi de ağırlığını hissettirdi.

Brent 80 doların altında seyrederken, pek çok analist Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin bu ay sonunda bir araya gelerek üretim kesintilerini 2024 yılına kadar uzatmasını bekliyor.

Euro Bölgesi verileri

Euro Bölgesi Perşembe günü Kasım ayına ilişkin satın alma yöneticisi endeksleri verilerini yayınlayacak. Ekonomistler faaliyetlerde anlamlı bir toparlanma beklemiyor.

Euro Bölgesi'nde ayrıca Çarşamba günü tüketici güveni verileri ve cuma günü de yakından izlenen Alman Ifo iş ortamı endeksi açıklanacak.

Avrupa Merkez Bankası, Çarşamba günü en son finansal istikrar değerlendirmesini yayınlayacak ve bir gün sonra da Ekim ayı politika toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

ECB Başkanı Christine Lagarde Salı günü Berlin'de bir konuşma yapacak ve Cuma günü Frankfurt'ta bir etkinlikte tekrar konuşacak.

İlgili Haberler