Buffet göstergesi hisse senetlerinde sert düşüş yaşanacağına işaret ediyor

Buffet göstergesi hisse senetlerinde sert düşüş yaşanacağına işaret ediyor

Warren Buffett'ın, piyasaları takip için kullandığı ünlü göstergesi hisse senedi piyasası için alarm veriyor

A+A-

Ünlü yatırımcı Warren Buffett'ın en sevdiği piyasa göstergesi %171'e ulaşarak ABD hisse senetlerinin aşırı fiyatlandığını ve bir çöküşün yaklaşmakta olabileceğini işaret etmeye başladı.

Buffett Göstergesi, Cuma günkü kapanış itibariyle %171'e yükseldi. Buffett, 2001 yılında Fortune'da yayınlanan bir makalesinde hisse senetlerinin %100 değerlendiğini ve %70 ya da %80 seviyelerinde satın alınmasının muhtemelen iyi sonuç vereceğini belirtmişti. Ancak, hisse senetlerini %200 civarında satın almanın "ateşle oynamak" olacağı uyarısında bulunmuştu.

Ünlü yatırımcı ve Berkshire Hathaway CEO'su ayrıca kendi adını taşıyan göstergeyi "değerlemelerin herhangi bir anda nerede durduğunun muhtemelen en iyi tek ölçüsü" olarak göstermişti. Gösterge dot-com balonu sırasında aşırı yükselmiş ve bunun yaklaşan bir çöküşün "çok güçlü bir uyarı sinyali" olması gerektiği uyarısını vermişti.

Buffett'ın tercih ettiği kıstas, aktif olarak işlem gören tüm ABD hisse senetlerinin toplam piyasa değerini baz alıyor ve bu rakamı üç aylık gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) için en son resmi rakama bölüyor. Yatırımcılar bunu borsanın genel değerini ulusal ekonominin büyüklüğüyle karşılaştırmak için kullanıyor.

Wilshire 5000 Toplam Piyasa Endeksi bu yıl %22 artış göstererek Cuma günkü kapanış itibariyle piyasa değerini Mart 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 46,32 trilyon $'a yükseltti. Yatırımcıların yapay zeka hisselerine dönük ilgisine, faiz oranlarının düşürülmesine ve ekonominin durgunluk yerine yumuşak bir iniş yapacağına dair tahminlere oynamasıyla, S&P 500'deki %19'luk artış ve Nasdaq Composite'in bu yılki %37'lik yükselişi, endeksin kazançlarını destekledi.

Öte yandan, Ekonomik Analiz Bürosu'nun ikinci çeyrek GSYH tahmini 26,84 trilyon dolar ve bu da Buffett göstergesini %171'e çıkarıyor. Bu gösterge geçen yıl Ocak ayında %210'un üzerindeyken hisse senedi fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte Eylül ayında %150'nin altına düşerek değerini kanıtlamıştı.

 

İlgili Haberler