Buffet'ın yatırım yaptığı şirketin hisseleri eridikçe daha fazlasını alıyor

Buffet'ın yatırım yaptığı şirketin hisseleri eridikçe daha fazlasını alıyor

Warren Buffett, Occidental Petroleum'a ait hisse senedinin bu yıl yaklaşık yüzde 10 düşmesine rağmen bu şirketten milyonlarca hisse almaya devam ediyor.

A+A-

Morningstar'ın 22 Haziran tarihli verilerine göre, Warren Buffett son aylarda Occidental Petroleum'un (OXY) milyonlarca hissesini, şirket hisselerinin 2023 yılında şimdiye kadar %9,7 zarar etmesine rağmen satın almaya devam etti. Peki dünyanın en başarılı yatırımcılarından biri neden sürekli olarak zarar eden bir hisse senedinin hisselerini satın alıyor? Uzmanlar her şeyin zamanlamayla ilgili olduğunu söylüyor - ancak dikkat: 92 yaşındaki hayırseverin yaklaşımını taklit etmeye çalışmak para kazanacağınız anlamına gelmiyor. 

Buffett'ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway, Mayıs ayı sonunda portföyüne Houston, Teksas merkezli petrokimya üretim şirketi OXY'nin yaklaşık 4,66 milyon hissesini (-%0,80) ve aynı ayın sonunda 2,2 milyon hissesini daha ekledikten sonra, şirketin tahmini 13 milyar dolar değerinde toplam 222 milyon hissesine ya da %24,9'luk bir hisseye sahip oldu. Ancak Morningstar'a göre, 2023'ün ilk altı ayında OXY, 22 Haziran'a kadar S&P 500 Endeksi ( SPX, -%0,77 ) %14,13 ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması ( DJIA, -%0,14 ) %4,97 artışla daha geniş piyasa endekslerinin büyük ölçüde altında performans gösterdi. Verilere göre, son 12 ayda OXY %3,53'lük bir kayıp yaşarken SPX ve DJIA sırasıyla %16,27 ve %11,65'lik kazançlar elde etti.

Hisse senedinin kısa vadeli düşüşlerinin arkasında ne var? Finansal hizmetler firması Morningstar'da enerji ve kamu hizmetleri araştırma direktörü ve finansal analist olan Dave Meats, enerji sektörünün genelinde olduğu gibi OXY'nin kısa vadeli kayıplarının ardındaki nedenlerin çoğunun düşen emtia fiyatlarıyla ilgili olduğunu söylüyor.

Meats, "Rusya'dan gelen arz kayıpları beklenenden daha hafif olduğu için WTI ham petrolü bu yıl 6 doların üzerinde geriledi ve daha geniş ekonomi daha yavaş büyüyor" diyor. Emtia fiyatları, tıpkı hisse senetleri gibi, büyük ölçüde arz ve taleple ilişkili güçlere bağlıdır - talep düşük olduğunda, fiyatlar tipik olarak düşer; yüksek olduğunda, fiyatlar yükselir. 

İlgili Haberler