Bullard: Ekonomi güçlü kalırsa faizler daha da yükselebilir

Bullard: Ekonomi güçlü kalırsa faizler daha da yükselebilir

St Louis Fed eski Başkanı James Bullard, ekonominin güçlenmeye devam etmesi halinde FOMC'nin faizi yükseltme ihtiyacı görmesi artan bir riske yol açabilir.

A+A-

St Louis Fed eski Başkanı James Bullard, ABD ekonomisinin önümüzdeki aylarda enflasyonla mücadeleyi devam ettirmek için daha yüksek faiz oranlarını gerektirebilecek daha güçlü büyüme riskleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

12 yıl boyunca sürdürdüğü St Louis Fed Başkanlığı görevinden geçtiğimiz ay ayrılan ve bu ay Purdue Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı görevini kabul eden Bullard, Wall Street Journal'a konuştu.

Fed'in faiz oranlarını daha da yükseltmesini gerektirebilecek ekonomik ivmenin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini öngören Bullard, "Piyasaların buna gerçekten hazır olduğunu düşünmüyorum" dedi. 

ABD ekonomisinde durgunluğa dair çok ağır tahminlerin yapıldığı bir dönemin yaşandığını hatırlatan Bullard,"Bence bunlar çok abartılıydı. Bir risk vardı
ama Wall Street'te söylendiği kadar yüksek değildi. Ve sonra sanırım Silikon Valley Bank ile birlikte birçok insan "Aha, işte o an geldi!" diye düşündü. SVB'nin durumu nedeniyle ilkbaharda faizler gerçekten de düştü. Ve farkında olmadan ABD ekonomisi için daha güçlü bir ikinci yarıyı beslelen bir gevşeme oldu Ve şimdi herkes daha güçlü ekonomiye dayalı olarak yeniden fiyatlandırmaya çalışıyor. Riskler, enflasyonun ABD ekonomisi kadar hızlı düşmeyeceği fikrine doğru biraz daha kayıyor" dedi.

Piyasalar için büyük sorunun, ekonominin 2023'ün ikinci yarısında gerçekten biraz hızlanıp hızlanmayacağı ve FOMC'nin politika faizinde %6'nın üzerine çıkma zorunluluğu hissedip hissetmeyeceği olduğunu ifade eden Bullard, bazı
enflasyon değerlerinin tersine dönmesi ve yükselmesi ya da belki biraz sürekli  artış göstermesi nedeniyle bu mümkün. Ancakp piyasaların buna gerçekten hazır olduğunu sanmıyorum. Ancak bu şu anda artan bir risk" diye konuxtu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler