Uluslararasฤฑ denetim ve danฤฑลmanlฤฑk ลirketi EYโye gรถre, 2017โde bankacฤฑlฤฑk iลlemlerini akฤฑllฤฑ telefonlarฤฑndan gerรงekleลtirenlerin sayฤฑsฤฑ 1 milyara, cep telefon รผzerinden gerรงekleลen รถdemelerin tutarฤฑ da yฤฑllฤฑk 1,3 trilyon dolara ulaลacak.
EYโnin dรผnyanฤฑn รถnde gelen iล idaresi okullarฤฑndan Knowledge@Wharton ile gerรงekleลtirdiฤi “Mobil Bankacฤฑlฤฑk: Finansal Hizmetler Elektronik Cรผzdanโla Buluลuyor” รงalฤฑลmasฤฑna gรถre, 2017 itibarฤฑyla akฤฑllฤฑ telefonlarฤฑnฤฑ bankacฤฑlฤฑk iลlemleri iรงin de kullananlarฤฑn sayฤฑsฤฑ 590 milyon kiลiden 1 milyara, cep telefonu รผzerinden gerรงekleลen รถdemelerin tutarฤฑ da dรถrde katlanarak yฤฑllฤฑk 1,3 trilyon dolara ulaลacak.
Dรผnya รผzerinde banka hesabฤฑ olmayan 1,8 milyar kiลinin mobil telefona sahip olduฤuna dikkat รงekilen raporda, bu durumun mobil bankacฤฑlฤฑk pazarฤฑnฤฑn geliลmesi iรงin รถnemli bir fฤฑrsat olduฤu, 2001โde sadece bir mobil รถdeme sistemi mevcutken bugรผn 150 mobil รถdeme sistemi kullanฤฑldฤฑฤฤฑ, 90โdan fazla mobil รถdeme sisteminin daha geliลtirildiฤi vurgulandฤฑ.
Tรผrkiye’de yรผzde 189 arttฤฑ
Tรผrkiye’de de mobil bankacฤฑlฤฑฤฤฑn yรผkselen bir trend olduฤunu belirten EY Tรผrkiye Danฤฑลmanlฤฑk Hizmetleri Finansal Hizmetlerden Sorumlu Direktรถr Murat Hatipoฤlu da Tรผrkiye Bankalar Birliฤiโnin ‘ฤฐnternet ve Mobil Bankacฤฑlฤฑk ฤฐstatistikleri’ raporuna gรถre, 2012 Eylรผl-2013 Eylรผl arasฤฑndaki 1 yฤฑllฤฑk dรถnemde Tรผrkiye’de mobil bankacฤฑlฤฑk kullanan mรผลteri sayฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 189 oranฤฑnda arttฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Hatipoฤlu, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Mobil bankacฤฑlฤฑk รผzerinden gerรงekleลtirilen finansal iลlemlerin (para transferleri, รถdemeler, yatฤฑrฤฑm iลlemleri, kredi kartฤฑ iลlemleri, diฤer iลlemler) ise yine aynฤฑ dรถnemde aynฤฑ oranda yani yรผzde 190 oranฤฑnda arttฤฑฤฤฑ gรถzleniyor. Rakamlar mobil bankacฤฑlฤฑฤฤฑn alternatif bir kanal olmaktan รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ ve Tรผrk bankalarฤฑnฤฑn genรง kesimi hedef alarak geliลtirdiฤi inovatif รผrรผnler ile birlikte yรผksek bรผyรผme imkanlarฤฑnฤฑ barฤฑndฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor. Tรผrkiyeโdeki mobil bankacฤฑlฤฑk hizmetlerinden yararlananlarฤฑn sayฤฑsฤฑndaki hฤฑzlฤฑ artฤฑล bu alana yรถnelik yatฤฑrฤฑmlarda da artฤฑลa yol aรงacak.”







