CHP yüzde 5 için teklif verdi

CHP yüzde 5 için teklif verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5'e indirilmesi için Meclis Başkanlığı'na bir kanun teklifi

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5'e indirilmesi için Meclis Başkanlığı'na bir kanun teklifi sundu.

Hamzaçebi teklifin gerekçesinde, "Seçmenin iradesinin sandığa tam anlamıyla yansıması gerekir. Yüzde 10'luk seçim barajı nedeniyle milli irade sandığa yansımamaktadır. Baraj yüzde 5'e düşürüldüğü taktirde temsilde adalet ilkesi işlerlik kazanacak, küçük partilerin parlamentoya girmesinin önü açılacaktır" dedi.

Türkiye'de 1980'deki askeri darbenin ardından yapılan ilk çok partili seçim olan 1983 seçimlerinden bu yana yüzde 10'luk seçim barajı uygulanıyor. Yüzde 10 seçim barajını düzenleyen yasa, anayasanın "yönetimde istikrar" ilkesine dayandırılıyor.

 

 

 

Etiketler : , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.