รin, Avrupa Birliฤi’nin รinli ลirketleri veya รผrรผnleri hedef alan kฤฑsฤฑtlamalar getirmesi halinde kendi sektรถrlerini korumak amacฤฑyla kararlฤฑ bir karลฤฑlฤฑk vereceฤini aรงฤฑkladฤฑ. รin Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ, aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ bazฤฑ AB รผyesi รผlkelerin haksฤฑz ticaret uygulamalarฤฑna karลฤฑ daha sert รถnlemler alฤฑnmasฤฑnฤฑ รถngรถren ortak bir belge hazฤฑrladฤฑฤฤฑ yรถnรผndeki haberlerin ardฤฑndan yaptฤฑ.
รin, AB’nin yeni ticaret aracฤฑnฤฑ korumacฤฑ olarak nitelendirdi
รin Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ, salฤฑ gรผnรผ geรง saatlerde yayฤฑmladฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada sรถz konusu aracฤฑn “tipik bir korumacฤฑ ve tek taraflฤฑ รถnlem” olduฤunu belirtti ve dรผzenlemenin รin-AB ticaret iliลkilerinin istikrarฤฑnฤฑ bozacaฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Bakanlฤฑk, Avrupa tarafฤฑnฤฑn รin ile gรถrรผลme ve istiลarelerini sรผrdรผrรผrken aynฤฑ zamanda รin รผzerindeki baskฤฑyฤฑ artฤฑrmasฤฑnฤฑn karลฤฑlฤฑklฤฑ gรผveni ciddi ลekilde zedeleyeceฤini ve genel istiลare sรผrecine zarar vereceฤini kaydetti.

รin’in yanฤฑt araรงlarฤฑ arasฤฑnda neler bulunuyor
Devlet destekli Global Times gazetesi, รงarลamba gรผnรผ yayฤฑmladฤฑฤฤฑ haberde adฤฑ aรงฤฑklanmayan bir รinli gรถzlemciye dayandฤฑrarak รin’in “gรผรงlรผ bir politika araรง kutusu” ile yanฤฑt verebileceฤini aktardฤฑ. Sรถz konusu araรง kutusunun ayrฤฑmcฤฑlฤฑk karลฤฑtฤฑ soruลturmalar, endรผstriyel ve tedarik zincirlerine yรถnelik gรผvenlik incelemeleri ile yabancฤฑ sรผbvansiyonlarฤฑn etkisine iliลkin araลtฤฑrmalarฤฑ kapsayabileceฤi belirtildi.

Global Times, uyarฤฑyฤฑ Rhodium Group’un Avrupa-รin iliลkileri konusunda kฤฑdemli danฤฑลmanฤฑ Noah Barkin’in bir makalesiyle iliลkilendirdi. Barkin, Almanya ve Fransa’nฤฑn bu hafta ortak bir belgeyi sonlandฤฑrmakta olduฤunu, belgenin Avrupa Komisyonu’ndan ABD‘nin Section 301 haksฤฑz ticaret uygulamalarฤฑ hรผkmรผne benzer bir aracฤฑn geliลtirilmesinin hฤฑzlandฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ talep ettiฤini ifade etti. Sรถz konusu aracฤฑn AB pazarฤฑnda รin’i caydฤฑrmayฤฑ amaรงladฤฑฤฤฑ aktarฤฑldฤฑ.

รin’in yanฤฑt vereceฤini belirttiฤi AB dรผzenlemesi nedir?
Bazฤฑ AB รผyesi รผlkelerin hazฤฑrladฤฑฤฤฑ belirtilen ortak belge, haksฤฑz ticaret uygulamalarฤฑyla mรผcadele iรงin yeni bir araรง oluลturulmasฤฑnฤฑ ve รin’e yรถnelik daha sert รถnlemler alฤฑnmasฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.
รin hangi karลฤฑ รถnlemleri gรผndeme getirebilir?
Global Times’ฤฑn aktardฤฑฤฤฑna gรถre รin’in olasฤฑ karลฤฑlฤฑklarฤฑ arasฤฑnda ayrฤฑmcฤฑlฤฑk karลฤฑtฤฑ soruลturmalar, tedarik zinciri gรผvenlik incelemeleri ve yabancฤฑ sรผbvansiyonlarฤฑn etkisine yรถnelik araลtฤฑrmalar yer alabiliyor.







