Çin borsası 1.5 trilyon dolarlık kaybın ardından zor toparlanacak

Çin borsası 1.5 trilyon dolarlık kaybın ardından zor toparlanacak

Çin Hisse Senetleri 1,5 Trilyon Dolarlık Değer Kaybından Sonra Yeniden Dengeleniyor

A+A-

Çin borsasındaki 1,5 trilyon dolarlık düşüş sonrası, Wall Street'in en büyük bankalarından bazıları artık bu piyasa için daha az iyimser bir tavır sergiliyor. 

Goldman Sachs Group Inc., Nomura Holdings Inc. ve Morgan Stanley'deki stratejistler, MSCI Çin Endeksi hedeflerini çeşitli dönemlerde en az %11 oranında düşürdü. Yeni tahminler, endeksin mevcut seviyelerden toparlanabileceğini ancak Ocak ayında yeniden açılış sonrası (pandemi) zirveye ulaştığı noktaya geri dönmekte zorlanacağını öne sürüyor.

Bu yeniden düzenleme, ekonomik toparlanmayı engelleyen bir dizi veri kaybının ardından geliyor. ABD ile yaşanan gerilimler ve zorluk çeken emlak piyasası da bu durumun sebepleri arasında. Yöneticilerin teşvikleri artıracağına dair umutlar, alınan önlemlerin en iyi ihtimalle hedefi karşıladığı bir dönemde gerçekleşiyor.

AllianceBernstein Holding LP hisse senedi stratejisti David Wong, "Endeks düzeyinde, Çin piyasasının yavaşlayacağını ve ikinci yarıda biraz büyüyeceğini, ancak muhtemelen çok fazla ilerleme kaydetmeyeceğini düşünüyoruz" dedi. 

Pekin'in Covid Zero politikasını terk etmesi, hızlı bir toparlanma beklentisini güçlendirirken, Wall Street bankaları 2023 yılında Çin hisse senetlerine yatırım yapmayı oybirliğiyle tavsiye etmişti. Çoğu stratejist, MSCI Çin Endeksi'nin Ekim sonundan Ocak sonuna kadar yaklaşık %60'lık bir artışa tanıklık etmesini bekliyordu.

Ancak kazançlar azalmaya başladığında, çok az kişi gerilemenin bu kadar derin ve uzun süreli olacağını öngörebildi. Gösterge, 27 Ocak'taki zirveden bu yana yaklaşık %20 değer kaybetti ve düşüş, yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık bir kayba neden oldu. Hang Seng China Enterprises Endeksi ayı piyasasına girerken, anakara hisse senetleri için CSI 300 endeksi yıl içindeki tüm kazançlarını sildi.

Diğer bazı Asya piyasalarının cazibesinin artması ve Çin için güçlü katalizörlerin bulunmaması, durumu daha da kötüleştirdi. Faiz oranlarında muhtemel bir düşüş gibi daha fazla politika teşvikinin beklendiği bir dönemde, yetkililerin Mart 2022'deki düşüşü tersine çevirecek geniş çaplı teşvikler vaadetmeleri pek olası görünmüyor.

Bununla birlikte, bu durum Çin'in yatırım yapmaya uygun olmadığı anlamına gelmiyor. Goldman Sachs ve Morgan Stanley, endeks tahminlerindeki düşüşlere rağmen ağırlıklı yatırım önerilerini sürdürdüler ve burada bir miktar toparlanma beklediklerini belirttiler.

Değerlemeler, JPMorgan Asset Management ve Invesco Asset Management Ltd. gibi firmalar için de cazip. Kamu iktisadi teşebbüsleri ve yapay zeka ile ilişkili hisse senetleri, politika yapıcıların bu sektörlere odaklanmasından dolayı daha iyi performans gösterebilir.

Societe Generale SA'nın Asya hisse senedi stratejisi başkanı Frank Benzimra, "Yılın ikinci yarısında daha iyi bir performans bekliyorum," dedi. Ancak, süregelen politika belirsizliği ve Çin'in eski ekonomik büyüme hızını yeniden kazanıp kazanamayacağına dair şüpheler, piyasa getirisi beklentilerinin uzun vadede düşük olmasına neden oluyor.

Kurumsal kazançlardaki toparlanma, durgun geçen ilk çeyreğin ardından belirsiz görünmeye başladı. MSCI Çin göstergesi için ileriye dönük kazanç tahminleri, daha yumuşak toparlanma beklentileri ve bazı sektörlerde yoğunlaşan fiyat savaşları nedeniyle Şubat zirvesinden %4,7 düştü.

Morgan Stanley'in kıdemli Çin stratejisti Laura Wang, "Şu anda yatırımcıları endişelendiren toparlanmanın uzun vadeli sürdürülebilirliği. Bu nedenle, önceki beklentimize göre kesinlikle daha yavaş bir kazanç büyümesi görmekteyiz," dedi.

Bu haber toplam 681 defa okunmuştur
İlgili Haberler