รin Petrol ve Kimya Endรผstrisi Federasyonu (CPCIF), endรผstrinin 2022 ekonomik iลleyiลiyle ilgili bilgiler paylaลtฤฑ. 2022 yฤฑlฤฑnda petrol ve doฤal gaz รผretiminde istikrarlฤฑ bรผyรผmenin korunduฤu, petrol ve doฤal gaz รงฤฑkarmaya ve kimya endรผstrisine yatฤฑrฤฑmฤฑn hฤฑzla bรผyรผdรผฤรผ รถฤrenildi.
รin Petrol ve Kimya Endรผstrisi Federasyonuโnun verilerinde รinโin dรผnyanฤฑn en bรผyรผk petrol rafinerisi haline geldiฤi ve petrokimya endรผstrisinin yรผksek kaliteli geliลiminde yeni bir atฤฑlฤฑmฤฑn gerรงekleลtirildiฤi aktarฤฑldฤฑ. Gรผnรผmรผzde kapasitesi 10 milyon ton ve รผzeri olan rafineri sayฤฑsฤฑnฤฑn 32โye รงฤฑktฤฑฤฤฑ, toplam rafinaj kapasitesinin ise yฤฑlda 920 milyon tona ulaลarak dรผnya sฤฑralamasฤฑnda ilk sฤฑrada yer aldฤฑฤฤฑ belirtildi.
Verilere gรถre, 2022 yฤฑlฤฑnda ham petrol รผretimi yฤฑllฤฑk yรผzde 2,9 artฤฑลla 205 milyon tonu ve doฤal gaz รผretimi ise yฤฑllฤฑk yรผzde 6,4 artฤฑลla 217,79 milyar metrekรผbรผ buldu. 2022โde, petrol ve doฤal gaz รงฤฑkarma ve kimya endรผstrisine yatฤฑrฤฑmฤฑn artฤฑล oranฤฑ, ulusal endรผstri ve imalatฤฑn ortalama seviyesini aลtฤฑ. Petrol ve doฤal gaz รงฤฑkarma, kimyasal hammadde ve kimyasal รผrรผn imalatฤฑna yatฤฑrฤฑmlar sฤฑrasฤฑyla bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 15,5 ila yรผzde 18,8 arttฤฑ.







