Çin en önemli bankalarından biri Rusya ve Belarus'u terk etti

Çin en önemli bankalarından biri Rusya ve Belarus'u terk etti

Çin'in Chouzhou Bankası Batı Yaptırımları Baskısıyla Rusya ve Belarus'ta Faaliyetlerini Durdurdu

A+A-

Batı yaptırımları Çin'in önemli bankalarından birisi olan Chouzhou Ticaret Bankası'nın Rusya ve Belarus'tan ayrılmasına neden oldu. Vedomosti'nin haberine göre, Çinli banka, Batı yaptırımlarının yol açtığı ödeme sorunları nedeniyle Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını sonlandırdı. Gazetenin haberine göre bu gelişme, Rusya'nın savaş çabalarına yönelik yaptırımlara uymaları için Çin bankaları üzerinde artan baskıyı gösteriyor.

Bankanın kapanması, Aralık 2023'te Rusya'nın askeri-sanayi kompleksine destek veren finansal kuruluşlara yönelik yaptırımları genişleten ABD kısıtlamalarıyla paralellik gösteriyor. SWIFT kullanımına bakılmaksızın, bu önlemler yaptırım uygulanan varlıklarla yapılan işlemleri de kapsamayı amaçlıyor.

Batılı yetkililerin Çinli bankaların Rusya ile olan ilişkilerini incelemesi, önde gelen Çinli kurumları yaptırımlara uyumu sıkılaştırmaya itti. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, üçüncü taraf finans kuruluşlarının Rusya'nın askeri sektörüyle olası bir iş birliğinden kaçınmaları gerektiğinin altını çizdi.

Tüm işlemler durdurulmasa da, kaynaklar yuan bazlı ödemelerin daha yavaş işlendiğini belirtiyor. ABD'de şubeleri bulunan birçok büyük Çin bankası, yaptırımların uygulanmasına karşı savunmasız kalmaya devam ediyor.

Analistler, Çin'in ekonomik çıkarlarını öncelediğini ve Batı'nın yaptırımlarıyla bankalarını riske atmaktan kaçınmaya çalıştığını öne sürüyor. Bu hamle, Çin'in Rusya ile bağlarını sürdürmek ve kendi finansal istikrarını korumak arasındaki dengeyi gösteriyor.

İlgili Haberler