Çin ile Avrupa'nın arasındaki Huawei gerginliği büyüyor

Çin ile Avrupa'nın arasındaki Huawei gerginliği büyüyor

Çin, Huawei'ye yönelik yasaklamaların artışına karşı çıkıyor

A+A-

Çin Dışişleri Bakanlığı, bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin telekomünikasyon devi Huawei'yi yasaklama kararına sert tepki gösterdi. Sözcü, Avrupa Komisyonu'nun Huawei'yi yasaklama kararı için herhangi bir yasal dayanağı veya somut delili olmadığını belirtti.

AB'nin endüstri sorumlusu Thierry Breton, Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, AB'nin kolektif güvenliği nedeniyle Huawei ve ZTE'yi 5G telekomünikasyon ağlarından kısıtlayan veya yasaklayan 10 ülkeye daha fazla AB ülkesinin katılmasını istemişti. Ayrıca, Breton, Huawei ve ZTE'nin AB tarafından finanse edilen programlardan çıkarılacağını da ifade etmişti.

Huawei ise bu durumu eleştirerek, 5G ağlarının değerlendirmesinin doğrulanmış, şeffaf, objektif ve teknik bir temele dayanmadığını ifade etti.

Almanya'nın da içinde bulunduğu birçok AB ülkesi, Huawei gibi "yüksek riskli satıcıların" (HRV) kullanımını engellemek için, olası sabotaj veya casusluk endişeleri nedeniyle üç yıl önce kabul edilen 5G ağ güvenlik önlemlerini uygulamakta gecikti.

Avrupa'daki telekom operatörleri, Huawei donanımını daha düşük maliyetli olması ve rakipleri kadar iyi performans göstermesi nedeniyle kullanıyorlar, bu da onları daha pahalı alternatiflere yönelmekten alıkoyuyor.

Huawei sözcüsü, yasal dayanağı olmadan bir organizasyonu HRV olarak tanımlamanın serbest ticaret ilkelerine aykırı olduğunu belirtti ve "Huawei, AB'deki bir ekonomik operatör olarak, süreç ve esasla ilgili haklara sahip olup, AB ve üye devletlerin yasaları yanında uluslararası taahhütler çerçevesinde korunmalıdır" dedi.
 

İlgili Haberler