Çin, kısıtlama kararı sonrası germanyum ve galyum ihracını kesti

Çin, kısıtlama kararı sonrası germanyum ve galyum ihracını kesti

Çin, ihracat kısıtlamaları nedeniyle Ağustos ayında germanyum ve galyum ihraç etmedi.

A+A-

Çin'in Ağustos ayındaki germanyum ve galyum ürünleri ihracatı, iki çip yapım metaline yönelik yeni ihracat kontrolleri nedeniyle Çarşamba günü gümrük verilerine göre sıfıra düştü.

Pekin geçen ay hiç işlenmiş germanyum ürünü ihraç etmezken, denizaşırı alıcıların kısıtlamalar öncesinde arzı kilitlemek için acele etmesiyle hacimlerin Haziran ayına kıyasla iki kattan fazla arttığı Temmuz ayında 8,63 metrik ton ihraç etti.

Ağustos ayında işlenmiş galyum ürünleri ihracatı da yapılmadı. Veriler, Temmuz ayında ihracatın 5,15 ton, 2022 yılının aynı ayında ise 7,67 ton olduğunu gösteriyor.

Temmuz ayında Çin'in 1 Ağustos'tan itibaren sekiz galyum ve altı germanyum ürününün ihracatına kısıtlama getireceğini açıklaması, Pekin ile Washington arasında yüksek teknolojili mikroçiplerin yapımında kullanılan malzemelere erişim konusunda tırmanan savaşın son salvosu oldu.

Yeni kurallar uyarınca, ihracatçılarının artık çift kullanımlı ürünler ve teknolojiler, yani potansiyel askeri ve sivil uygulamaları olanlar için ihracat lisansı almaları gerekiyor. Konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerini vermek istemeyen Çinli bir germanyum tüccarı ve bir germanyum üreticisi, izin başvurularının yaklaşık 45 iş günü sürdüğünü söyledi.

Tüccar, "Hala izin beklediğimiz için geçen ay yurtdışına herhangi bir sevkiyat yapmadık" diye ekledi.

Çin spot galyum fiyatları, ihracat kontrolleri ve durgun talep nedeniyle iç piyasada stokların birikmesiyle geçen ay geriledi.

Shanghai Metals Market verilerine göre, galyum metalinin spot fiyatı 31 Ağustos'ta aylık %9 düşüşle kg başına 1.655 yuan oldu.

Bununla birlikte, SMM verilerine göre germanyum külçesinin spot fiyatı ay boyunca %1 artarak Ağustos sonunda kg başına 9.700 yuana yükseldi.

Çin'in işlenmiş germanyum ihracatı 2023 yılının ilk sekiz ayında yıllık %58 artışla 36,45 metrik tona ulaşırken, işlenmiş galyum sevkiyatları Ocak-Ağustos döneminde yıllık %58 düşüşle 22,72 tona geriledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler