Tüm dünya bu iki metali konuşuyor: Galyum ve germanyumun yükselişi

Tüm dünya bu iki metali konuşuyor: Galyum ve germanyumun yükselişi

Çin'in ABD ve Batılı ülkelerin çip kısıtlama kararına tepki olarak galyum ve germanyum madenlerinin ihracını kısma kararı dünyada büyük yankı buldu. Peki nedir bu galyum ve germanyum? Ne işe yarıyor, nerelerde kullanılıyor?

A+A-

Çin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ulusal güvenlik çıkarlarını korumak amacıyla bilgisayar çipleri ve diğer ürünlerde kullanılan metaller olan bazı galyum ve germanyum ürünlerine 1 Ağustos'tan itibaren ihracat kısıtlamaları getireceğini duyurdu.

İşte galyum ve germanyum hakkında bazı gerçekler:

Germanyum nerede bulunuyor?

Germanyum cevherleri nadirdir ve germanyumun çoğu çinko üretiminin bir yan ürünüdür ve kömür uçucu külünden elde edilir. Avrupa endüstri birliği Critical Raw Materials Alliance'a (CRMA) göre, Çin dünyadaki germanyumun yaklaşık %60'ını üretiyor, geri kalanı ise Kanada, Finlandiya, Rusya ve ABD'den geliyor.

Çin gümrüklerine göre, Çin geçen yıl 43,7 metrik ton işlenmemiş ve işlenmiş germanyum ihraç etti.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na (USGS) göre, geçen yıl 2021 yılına kıyasla %10 artışla yaklaşık 39 milyon dolar değerinde germanyum tüketildi.

Galyum nereden çıkarılıyor?

Galyum, çinko cevherlerinde ve boksitte eser miktarda bulunur ve alüminyum yapmak için boksit işlenirken galyum metali üretilir. CRMA'ya göre yaklaşık %80'i Çin'de üretiliyor.

Galyum, elektronikte kullanılmak üzere galyum arsenit yapımında kullanılır. CRMA, yalnızca birkaç şirketin - biri Avrupa'da, diğerleri Japonya ve Çin'de - gerekli saflıkta üretim yapabildiğini söylüyor.

Çin gümrüklerine göre, Çin 2022 yılında bir önceki yıla göre %25 artışla 94 metrik ton galyum ihraç etti.

USGS'ye göre, 2022 yılında ABD'nin galyum metal ve galyum arsenit (GaAs) gofret ithalatı sırasıyla yaklaşık 3 milyon dolar ve 200 milyon dolar değerindeydi.

USGS'ye göre, geçen yıl yüksek saflıkta rafine galyum üretiminin 2021'de 250.000 kg'dan %16 artışla yaklaşık 290.000 kg olduğu tahmin ediliyor.

Bu metalleri başka hangi ülkeler üretiyor?

USGS'ye göre az miktarda galyum - 2021'de yaklaşık 10 metrik ton - Japonya, Rusya ve Güney Kore tarafından üretiliyor.

Geçmişte Almanya ve Kazakistan da üretmişti. Fiyatların 2020 ve 2021'de yükselmesinin ardından Almanya birincil galyum üretimine yeniden başlayacağını duyurdu.

Kanadalı Teck Resources, Kuzey Amerika'daki en büyük germanyum üreticisi ve bu maddeyi British Columbia'daki Trail izabe tesisinden çıkarıyor.

ABD merkezli Indium Corporation da germanyum üretirken, Belçikalı Umicore (UMI.BR) hem germanyum hem de galyum üretiyor.

Galyum ve germanyum ne işe yarıyor?

Metaller yüksek hızlı bilgisayar çiplerinde, savunma ve yenilenebilir enerji sektörlerinde kullanılıyor.

Germanyum fiber optik kabloların anahtarıdır ve ayrıca yüksek hızlı bilgisayar çiplerinde, plastiklerde ve kızılötesi radyasyonda kullanılır.

Metal ve oksitleri, gece görüş cihazları ve uydu görüntü sensörleri gibi askeri uygulamalarda tercih ediliyor.

Güneş pilleri gibi düşük karbonlu teknolojiler için de önemlidir.

ABD'li Wafer World şirketine göre, silikon yerine galyum arsenit ile yapılan yarı iletken gofretler daha yüksek frekanslarda çalışabilir ve ısıya dayanıklıdır.

Wafer World, özellikle yüksek çalışma frekanslarında silikon cihazlardan daha az gürültü ürettiklerini ve bu sayede radarlarda, radyo iletişim cihazlarında, uydularda ve LED'lerde kullanışlı olduklarını söylüyor.

Galyum ve germanyumun maliyeti?

Refinitiv Eikon'daki Şanghay Metal Borsası verilerine göre, Çin'de %99,99 saflıktaki galyum Pazartesi günü bir önceki seansa göre %5,97 artışla kg başına 1.775 yuan (245 $) olarak değerlendirildi ve 16 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Refinitiv Eikon'daki Şanghay Metal Borsası verilerine göre, Çin'de germanyum külçe fiyatı Pazartesi günü en son kg başına 9.150 yuan (1.264 $) seviyesindeydi.

İlgili Haberler