Çin tatilden döndü, ABD tatile girdi: Küresel piyasalarda ne bekleniyor?

Çin tatilden döndü, ABD tatile girdi: Küresel piyasalarda ne bekleniyor?

İki haftalık tatilin ardından Çin piyasaları yeniden açılırken, ABD borsaları haftanın ilk işlem günü kapalı olacak. Peki küresel piyasalarda bu hafta neler bekleniyor?

A+A-

ABD’de hisse senedi ve tahvil piyasaları Presidents’ Day resmi tatili nedeniyle bugün işleme kapalı olacak.

Çin’de ise piyasalar bir haftadan uzun süren yeni yıl tatilinin ardından yeniden işlem görmeye başladı. Asya hisse senedi endeksleri Çin’de yeni yıl tatilinin başarılı geçtiğine dair verilere karşın fazla değişim göstermedi.

Çin CSI 300 yükselirken Hong Kong Hang Seng ekside. Japon Nikkei de düşüşte. Bu düşüş, BlackRock Inc.’in ultra gevşek para politikasının sona ermesinin, Japon hisselerini olumlu etkileyeceği yönünde görüş bildirmesine karşın gerçekleşti.

Aralıksız 7 haftadır yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay.

Çin Merkez Bankası yuanı korumak için faizi düşürmedi

Çin Merkez Bankası (PBOC) para birimi yuanın dalgalanmasını önlemek için kilit bir politika faizi oranını indirmekten kaçındı.

PBOC Pazar günü bir yıllık orta vadeli borç verme faiz oranını beklentiye paralel şekilde %2,5 seviyesinde tuttu ve piyasalara 1 milyar yuanlık sınırlı bir nakit enjeksiyonu gerçekleştirdi. Bu hamle, dolardaki toparlanmanın etkisiyle yuanın offshore işlemlerde geçen hafta üç ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından geldi.

Karar aynı zamanda Çinli yetkililerin içinde bulunduğu ikilemin de altını çizdi. Daha gevşek bir para politikası, fonlama maliyetlerinin düşmesini ve ekonomik aktivitenin canlanmasını sağlayabilir.

Öte yandan, yapışkan enflasyon nedeniyle Fed’in faiz indirimlerinin başlangıç tarihine ilişkin beklentilerin ötelendiği ABD ile politika ayrışması nedeniyle yuanın değer kaybetmesi de Çinli yetkililerin istediği bir şey değil.

Oversea-Chinese Banking Corp Faiz Stratejisti Frances Cheung, “Bu karar PBOC’nin daha fazla gevşeme yapmasına engel değil” dedi ve dış faktörlerin faiz indirimlerinin zamanlamasında rol oynayabileceğini belirtti.

İlgili Haberler