Cuma gรผnรผ ABD’de aรงฤฑklanan tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam verisi 263 bin artarak beklentileri geride bฤฑraksa da, para piyasalarฤฑndaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) gelecek hafta yapacaฤฤฑ toplantฤฑda 50 baz puan faiz artฤฑลฤฑ yapacaฤฤฑna iliลkin beklentiler gรผรงlรผ kalmaya devam etti. Fiyatlamalarda nihai faiz oranฤฑ beklentisi ise yรผkseldi.
Sรถz konusu beklentilerle New York borsasฤฑnda cuma gรผnรผ dalgalฤฑ bir seyir izlenirken, yeni haftada รin’in “sฤฑfฤฑr Kovid-19” politikasฤฑ รถnlemlerini azaltmasฤฑ risk iลtahฤฑnฤฑn artmasฤฑnฤฑ saฤladฤฑ.
รte yandan, ABD’de resesyon endiลeleri de fiyatlamalar รผzerinde etkili olmaya devam ederken, bugรผn aรงฤฑklanacak yoฤun makroekonomik verilerin piyasalarฤฑn yรถnรผ รผzerinde etkili olmasฤฑ bekleniyor.
ABD’de gelecek dรถnem resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi ile 3 aylฤฑk hazine bonosu getirisinin arasฤฑndaki fark yaklaลฤฑk 80 baz puanla 2000’den bu yana en yรผksek seviyede bulunuyor.
Fed’in para politikasฤฑna iliลkin beklentilerle gerileyen dolar endeksi, 104,2 ile 28 Haziran’dan bu yana en dรผลรผk seviyeye indi.
Emtia fiyatlarฤฑnฤฑn ise zayฤฑflayan dolar ve รin’den gelen haber akฤฑลฤฑyla birlikte yรผkseliล eฤiliminde hareket ettiฤi gรถrรผlรผyor.
Geรงen hafta, Avrupa Birliฤi, G7 รผyesi รผlkeler ve Avustralya’nฤฑn Rusya’dan deniz yoluyla taลฤฑnan petrole varil baลฤฑna 60 dolar tavan fiyat uygulanmasฤฑnda anlaลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan cuma gรผnรผ yรผzde 1,1 deฤer kaybeden Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ, yeni haftaya sฤฑnฤฑrlฤฑ da olsa yรผkseliลle 86,2 dolardan baลladฤฑ.
Bakฤฑrฤฑn libresi yรผzde 1,8 artฤฑลla 3,8 dolardan iลlem gรถrรผrken, altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ yรผzde 0,6 deฤer kazanarak 1.809 dolarla 5 ayฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑktฤฑ.
Cuma gรผnรผ, New York borsasฤฑnda karฤฑลฤฑk bir seyir izlenirken, S&P 500 yรผzde 0,12 ve Nasdaq endeksi ise yรผzde 0,18 deฤer kaybetti, Dow Jones endeksi yรผzde 0,10 yรผkseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya sฤฑnฤฑrlฤฑ dรผลรผลle baลladฤฑ.
Avrupa’da enflasyonun uzun sรผre sonra yavaลlamasฤฑ bรถlgeyi sฤฑnฤฑrlฤฑ da olsa rahatlatฤฑrken, Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) Baลkanฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn perลembe gรผnรผ yapacaฤฤฑ aรงฤฑklamalarda bu ayki toplantฤฑda alฤฑnacak kararlara iliลkin olasฤฑ gรผvercin sinyallerin piyasalarda risk iลtahฤฑnฤฑ etkileyebileceฤi belirtiliyor.
Bรถlgede aรงฤฑklanan makroekonomik verilerin resesyon endiลesini gรผรงlendirmesi ve Fed’in gรผรงlรผ yavaลlama sinyallerinin ardฤฑndan ECB’nin de benzer bir yavaลlama sinyali verip vermeyeceฤi yakฤฑndan takip ediliyor.
Avro/dolar paritesi yeni haftaya yรผzde 0,4 artฤฑลla baลlamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan 1,0580 ile 28 Haziran’dan bu yana en yรผksek seviyede bulunuyor.
Cuma gรผnรผ Almanya’da DAX 40 endeksi 0,27 deฤer kazanฤฑrken, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,03, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,17 ve ฤฐtalya’da FTSE MIB endeksi yรผzde 0,26 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya karฤฑลฤฑk seyirle baลladฤฑ.
Asya borsalarฤฑnda haftanฤฑn ilk iลlem gรผnรผnde alฤฑล aฤฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir izlenirken, รin’de hafta sonu bazฤฑ ลehirlerin Kovid-19 รถnlemlerini yumuลatmasฤฑ, risk iลtahฤฑnฤฑ destekliyor.
รin’in ลanghay ลehrinde, toplu taลฤฑma araรงlarฤฑna biniลte negatif Kovid-19 test sonucu gรถsterme zorunluluฤunun yarฤฑndan itibaren kaldฤฑrฤฑlacaฤฤฑ bildirildi.
Bazฤฑ ลehirlerin de benzer adฤฑmlar atmasฤฑ รin’in “sฤฑfฤฑr Kovid-19” politikasฤฑndan vazgeรงebileceฤi ve ekonomik aktivitenin tekrar gรผรงlenebileceฤi beklentisi piyasalarฤฑn yรถnรผ รผzerinde etkili oldu.
Bugรผn bรถlgede aรงฤฑklanan makroekonomik verilere gรถre Japonya’da hizmet sektรถrรผ Satฤฑnalma Yรถneticileri Endeksi (PMI) 50,3’e รงฤฑkarken, bileลik PMI 48,9’da sabit kaldฤฑ.
รin’de ise hizmet sektรถrรผ PMI 46,7’ye, bileลik PMI 47’ye geriledi.
Sรถz konusu geliลmelerle kapanฤฑลa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,2, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 1,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 3,4 yรผkselirken, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 0,5 geriledi.
Yurt iรงinde, BIST 100 endeksi cuma gรผnรผ yรผzde 1,65 gerileyerek 4.692,97 puandan kapanฤฑrken, bugรผn gรถzler aรงฤฑklanacak enflasyon verilerine รงevrildi.
AA Finans’ฤฑn beklenti anketine katฤฑlan ekonomistler, kasฤฑm ayฤฑnda Tรผketici Fiyat Endeksi’nin (TรFE) yรผzde 3,10 artmasฤฑnฤฑ bekliyor. Ekonomistlerin kasฤฑm ayฤฑ enflasyon beklentilerinin ortalamasฤฑna gรถre bir รถnceki ay yรผzde 85,51 olan yฤฑllฤฑk enflasyonun yรผzde 84,78’e gerileyeceฤi hesaplanฤฑyor.
Dolar/TL cuma gรผnรผ yatay seyirle 18,6331’den kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 18,6320’den iลlem gรถrรผyor.
Analistler, bugรผn yurt iรงinde TรFE ve Yurt iรงi รretici Fiyat Endeksi (รFE), dรผnya genelinde hizmet sektรถrรผ ve bileลik PMI, Avro Bรถlgesi’nde perakende satฤฑลlar ile ABD’de fabrika sipariลleri ve dayanฤฑklฤฑ mal sipariลleri verilerinin takip edileceฤini belirterek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 5.000 puanฤฑn direnรง, 4.950 ve 4.900 seviyenin destek konumuna gelebileceฤini ifade etti.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
10.00 Tรผrkiye, kasฤฑm ayฤฑ TรFE, Yurt iรงi รFE
11.55 Almanya, kasฤฑm ayฤฑ hizmet sektรถrรผ ve bileลik PMI
12.00 Avro Bรถlgesi, kasฤฑm ayฤฑ hizmet sektรถrรผ ve bileลik PMI
12.30 ฤฐngiltere, kasฤฑm ayฤฑ hizmet sektรถrรผ ve bileลik PMI
13.00 Avro Bรถlgesi, ekim ayฤฑ perakende satฤฑลlar
17.45 ABD, kasฤฑm ayฤฑ hizmet sektรถrรผ ve bileลik PMI
18.00 ABD, kasฤฑm ayฤฑ ISM imalat dฤฑลฤฑ PMI
18.00 ABD, ekim ayฤฑ fabrika sipariลleri, dayanฤฑklฤฑ mal sipariลleri







