Çin'den ABD'li teknoloji devi için yasak kararı

Çin'den ABD'li teknoloji devi için yasak kararı

Çin, Micron'un ürünlerini güvenlik incelemesinde başarısız buldu ve bazı alımları yasakladı.

A+A-

Çin'in siber uzay düzenleyicisi Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'li bellek yongası üreticisi Micron tarafından üretilen ürünlerin ağ güvenliği incelemesinde başarısız olduğunu ve kilit altyapı operatörlerinin şirketten alım yapmasını yasaklayacağını söyledi.

Washington ve Pekin arasında çip teknolojisi konusunda yaşanan anlaşmazlığın ortasında açıklanan karar, Çin'in geniş kapsamlı kritik bilgi altyapısı tanımına göre telekomdan ulaşım ve finansa kadar çeşitli sektörleri kapsayabilir.

Çin Siber Uzay İdaresi (CAC) yaptığı açıklamada, "İnceleme, Micron'un ürünlerinin Çin'in kritik bilgi altyapısı tedarik zinciri için önemli güvenlik riskleri oluşturan ve Çin'in ulusal güvenliğini etkileyen ciddi ağ güvenliği risklerine sahip olduğunu ortaya koydu" dedi.

Micron, CAC'nin şirketin Çin'de satılan ürünlerine ilişkin incelemesinin sonuçlandığına dair bildirimini aldığını ve "Çinli yetkililerle görüşmelere devam etmeyi dört gözle beklediğini" söyledi.

CAC ne bulduğu riskler ne de hangi Micron ürünlerinin etkileneceği konusunda ayrıntı verdi.

Jefferies analistleri, Çin'deki başlıca müşterileri altyapı tedarikçileri değil, akıllı telefon ve bilgisayar üreticileri gibi tüketici elektroniği firmaları olduğu için Micron üzerinde sınırlı bir etki bekliyorlardı.

Analistler ayrıca "Micron'un DRAM ve NAND ürünleri sunucularda çok daha az kullanıldığından, Çin'deki gelirinin çoğunun telekomünikasyon şirketlerinden ve hükümetten elde edilmediğine inanıyoruz. Bu nedenle, Micron üzerindeki nihai etki oldukça sınırlı olacaktır" sözlerini kaydetti.

Micron, DRAM ve NAND flash bellek çipleri üretiyor ve Güney Koreli Samsung Electronics ve SK Hynix ile Toshiba'nın bir birimi olan Japon Kioxia ile rekabet ediyor.

SK Hynix ve Samsung hisseleri Pazartesi günü erken saatlerde sırasıyla %1 ve %0,5 yükselirken, geniş pazar %0,6 yükseldi. Toshiba hisseleri yatay seyretti.

Tufts Üniversitesi profesörlerinden ve "Chip War: The Fight For The World's Most Critical Technology" kitabının yazarı Christopher Miller, CAC'nin duyurusunun Japonya'daki G7 liderleri zirvesi sırasında yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Micron geçen hafta Japonya'da aşırı ultraviyole teknolojisine 500 milyar yen (3,70 milyar dolar) yatırım yapma planını açıklayarak, çip sektörünü yeniden canlandırmaya çalışan ülkeye gelişmiş çip üretim teknolojisini getiren ilk çip üreticisi oldu.

ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü yaptığı açıklamada G7 ülkelerinin "Çin ile ilişkilerimizi riskten arındırma ve çeşitlendirme" konusunda anlaştıklarını söyledi. Liderler ayrıca ekonomik "zorlamaya" karşı bir girişim kurma konusunda da anlaştı.

Miller, "Bu dava G7'nin bu konudaki çabalarının erken bir testi olabilir" dedi.

Çin, Micron'un ürünlerine yönelik incelemesini Mart ayı sonunda duyurmuştu. Şirket o zaman işbirliği yaptığını ve Çin'deki ticari faaliyetlerinin normal olduğunu söylemişti.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin hükümetleri arasındaki anlaşmazlıkta Washington, Çin'e çip üretim teknolojisi konusunda bir dizi ihracat kontrolü uyguladı ve Micron'un rakibi Yangtze Memory Technologies'in bazı Amerikan bileşenlerini satın almasını engellemek için harekete geçti.

Aralarında ABD Kongresi'nin Çin ile rekabete ilişkin seçkin komitesinin üyelerinin de bulunduğu ABD'li yetkililer yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Micron gelirinin yaklaşık %10'unu Çin'den elde ediyor, ancak kararın şirketin ülkedeki Çinli olmayan müşterilere yaptığı satışları etkileyip etkilemediği net değil.

Jefferies'e göre, geçen yıl Çin ve Hong Kong'dan 5,2 milyar dolar gelir elde etti ve bu rakam toplam gelirinin yaklaşık %16'sını oluşturdu.

Analistlere göre, Micron'un Çin'e akan ürünlerinin büyük bir kısmı, orada üretilen ürünlerde kullanılmak üzere Çinli olmayan firmalar tarafından satın alınıyor.

Çin Eylül 2021'de kritik bilgi altyapısını korumayı amaçlayan ve operatörlerinin veri güvenliği gibi alanlarda daha katı gerekliliklere uymasını gerektiren kurallar getirdi.

Pekin, "kritik" olarak değerlendirdiği sektörleri kamusal iletişim ve ulaşım gibi sektörler olarak geniş bir şekilde tanımladı ancak bunun tam olarak ne tür bir şirkete veya iş kapsamına uygulanacağını belirtmedi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler