Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ร‡in’den Tรผrkiye’ye vergi isyanฤฑ: Elektrikli araรงta gรผmrรผk vergisini indirin

ร‡in Halk Cumhuriyeti Ankara Bรผyรผkelรงisi Liu Shaobin, ร‡inโ€™den gelen elektrikli araรงlara uygulanan ek yรผzde 40 gรผmrรผk vergisinin kaldฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ talep etti.
ร‡in'den Tรผrkiye'ye vergi isyanฤฑ: Elektrikli araรงta gรผmrรผk vergisini indirin Borsatek

Tรผrkiye-ร‡in Ekonomik Forumuโ€™nun 6โ€™ncฤฑsฤฑ โ€œYฤฑl Dรถnรผmlerinin KavลŸaฤŸฤฑnda: Tรผrkiye-ร‡in Ekonomik ฤฐliลŸkilerine BakฤฑลŸโ€ baลŸlฤฑฤŸฤฑyla gerรงekleลŸtirildi. Tรผrkiye ile ร‡in arasฤฑndaki iliลŸkilerin geliลŸtirilmesi iรงin neler yapฤฑlmasฤฑ gerektiฤŸinin konuลŸulduฤŸu formum kapsamฤฑnda yapฤฑlan iki panelde Tรผrk Hava Yollarฤฑ Genel Mรผdรผrรผ Bilal EkลŸi, Huawei Tรผrkiye Direktรถrรผ MA Yongnong, Xiaomi Tรผrkiye Genel Mรผdรผrรผ FAN Chunlei, Halkbank Genel Mรผdรผr Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Yalรงฤฑn Madenci, ICBC Tรผrkiye Genel Mรผdรผr Yardฤฑmcฤฑsฤฑ XIAO Li, Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi Yรถnetim Kurulu รœyesi BaลŸaran Bayrak, DฤฑลŸ Ekonomik ฤฐliลŸkiler Kurulu Tรผrkiye-ร‡in ฤฐลŸ Konseyi BaลŸkanฤฑ Korhan KurdoฤŸlu, Tรผrkiye Turizm Tanฤฑtฤฑm ve GeliลŸtirme Ajansฤฑ Genel Mรผdรผrรผ ฤฐsmail Bรผtรผn, Sichuan Airlines Tรผrkiye Genel Mรผdรผrรผ CHENG Xiaobo, Leader International Tourism Group Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ CAO Yiwei, myTECHNIC Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ LU Yupeng, ร‡in ฤฐลŸ GeliลŸtirme ve Dostluk DerneฤŸi Genel BaลŸkanฤฑ Mehmet Adnan Akfฤฑrat deฤŸerlendirmelerde bulundu.

ร‡in Halk Cumhuriyeti Ankara Bรผyรผkelรงisi LIU Shaobin, โ€œร‡in ekonomisi uzun vadeli olarak olumlu bir yรถne doฤŸru ilerliyor ve yรผksek kalitedeki teknolojisi, dรผnya ekonomisinin geliลŸimine รถnemli katkฤฑlar saฤŸlฤฑyor. Tรผrkiye ve ร‡in arasฤฑnda รผst dรผzey temaslar ve kรผltรผrel alฤฑลŸveriลŸ yoฤŸunlaลŸฤฑyor. Tรผrkiye ile birlikte bรผyรผk ortak รงฤฑkarlara sahip olmamฤฑza รถnem veriyoruz ve stratejik iลŸ birliฤŸi iliลŸkilerimizin daha yรผksek bir seviyeye ulaลŸmasฤฑnฤฑ arzuluyoruz. Geรงen yฤฑl, Tรผrkiye istatistiklerine gรถre iki รผlke arasฤฑndaki ticaret hacmi 45 milyar dolarฤฑ aลŸtฤฑ. Ancak, ticarette bรผyรผk bir aรงฤฑk olduฤŸunu kabul ediyoruz. Tรผrkiye ile bu aรงฤฑฤŸฤฑ kapatmaya ve yapฤฑsal sorunlarฤฑ รงรถzmeye hazฤฑrฤฑz. ฤฐliลŸkilerin gรผรงlenmesi iรงin karลŸฤฑlฤฑklฤฑ รงaba gรถsterilmesi gerekiyor. ร‡in elektrikli araรงlarฤฑna uygulanan ek yรผzde 40 gรผmrรผk vergisinin kaldฤฑrฤฑlmasฤฑ ve doฤŸrudan uรงuลŸlarฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑ gibi adฤฑmlar atฤฑlmalฤฑ. Her alanda iลŸ birliklerinin canlanmasฤฑ durumunda ร‡inโ€™den รผlkenize gelen turist sayฤฑsฤฑnda da artฤฑลŸ olacaฤŸฤฑna inanฤฑyoruz.โ€ ลŸeklinde konuลŸtu.

โ€œ50 milyar dolardan fazla ekonomik bรผyรผklรผk ve 5 milyon turist hedeflemeliyizโ€

Tรผrkiye ile ร‡in arasฤฑndaki iliลŸkilere yรถnelik aรงฤฑklama yapan ฤฐstanbul Okan รœniversitesi Mรผtevelli Heyeti BaลŸkanฤฑ Bekir Okan, amaรงlarฤฑnฤฑn iki รผlke arasฤฑndaki kรผltรผrel ve ekonomik iliลŸkileri geliลŸtirmek olduฤŸunu belirterek ลŸunlarฤฑ kaydetti: “Biz ฤฐstanbul Okan รœniversitesi olarak sadece iki lisan bilen รถฤŸrenciler yetiลŸtirmiyoruz. Aynฤฑ zamanda รผlkemizin dรผnya ile olan iliลŸkilerine de katkฤฑ saฤŸlamak istiyoruz. ร‡in dรผnyada รถnemli bir ekonomik gรผรง. Tรผrkiye’de ilk kez bu iliลŸkileri geliลŸtirmek iรงin ร‡ince Mรผtercim Tercรผmanlฤฑk Bรถlรผmรผ bizim รผniversitede aรงฤฑldฤฑ. Ardฤฑndan aรงtฤฑฤŸฤฑmฤฑz Konfรผรงyรผs Enstitรผmรผz bu yฤฑl 10โ€™uncu yฤฑlฤฑnda. Bu enstitรผ iki รผlkenin sadece kรผltรผrรผnรผ geliลŸtirmek iรงin deฤŸil ekonomik iliลŸkileri geliลŸtirmek iรงin de kuruldu. ร‡in ile ticari iliลŸkilerimizin ve turizm iลŸ birliklerimizi artฤฑrmanฤฑn รถnemi bรผyรผk. Hedefimizin 50 milyar dolardan fazla ekonomik bรผyรผklรผk ve 5 milyon turist olmasฤฑ lazฤฑm.”

โ€œTรผrkiye’nin ร‡in’deki en bรผyรผk yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑ olmaktan gurur duyuyoruzโ€

DEฤฐK Tรผrkiye-ร‡in ฤฐลŸ Konseyi BaลŸkanฤฑ-TรœSฤฐAD ร‡in ร‡alฤฑลŸma Grubu BaลŸkanฤฑ Korhan KurdoฤŸlu ise TFI TAB Food Investments ลŸirketinin kurucusu olarak, 10 yฤฑlฤฑ aลŸkฤฑn sรผredir ร‡in’deki ekonomik geliลŸmeleri yakฤฑndan takip ettiklerini, ร‡in’de faaliyet gรถsterdiklerini aktardฤฑ. Korhan, โ€œTรผrkiye’nin ร‡in’deki en bรผyรผk yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑ olmaktan gurur duyuyoruz. Hem Tรผrkiye’de hem de ร‡in’de saฤŸladฤฑฤŸฤฑmฤฑz istihdamฤฑn hฤฑz kesmeden sรผrmesi sebebiyle stratejik bir konumdayฤฑz. ร‡in’le ticari ve ekonomik iliลŸkilerimizin, ticaret hacmimizin ve karลŸฤฑlฤฑklฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑzฤฑn artmasฤฑ ve geliลŸmesine bรผyรผk รถnem veriyoruz. Orta ve uzun vadede sรผrdรผrรผlebilir bir ticaretin yanฤฑ sฤฑra, ihracatฤฑmฤฑzฤฑn รงeลŸitlenmesini ve ร‡inli firmalarฤฑn รถzellikle katma deฤŸeri yรผksek sektรถrlere yatฤฑrฤฑm yapmalarฤฑnฤฑ arzu ediyoruz. DEฤฐK VE TรœSฤฐAD olarak ร‡ine ihracat koลŸullarฤฑnฤฑ geliลŸtirmek, enerji, turizm ve yatฤฑrฤฑmlar konusunda ortak รงalฤฑลŸmalar yapmak iรงin รงabalฤฑyoruz. Bu somut รงalฤฑลŸmalarฤฑn sonuรงlarฤฑnฤฑ birlikte gรถreceฤŸiz.โ€ dedi.

Genรงleri desteklemeye bรผyรผk รถnem veriyoruzโ€

Huawei Tรผrkiye Direktรถrรผ MA Yongnong da โ€œ20 yฤฑldฤฑr Tรผrkiye’de faaliyet gรถsteriyoruz. Tรผrkiyeโ€™de 2010 yฤฑlฤฑndan bu yana Ar-Ge merkezimiz bulunuyor. Yatฤฑrฤฑm ve รผretim faaliyetlerimizin yanฤฑ sฤฑra genรงleri desteklemeye bรผyรผk รถnem veriyoruz. 8 yฤฑldฤฑr Tรผrkiyeโ€™de uyguladฤฑฤŸฤฑmฤฑz “GeleceฤŸin Tohumlarฤฑ” projesiyle 300’den fazla รถฤŸrenciye ulaลŸmayฤฑ baลŸardฤฑk, onlara burs verdik. Gelecek sรผreรงte de Tรผrkiye ve ร‡in arasฤฑndaki teknoloji alanฤฑndaki geliลŸmelere katkฤฑda bulunmak istiyoruz.โ€ diye konuลŸtu.

Xiaomi Tรผrkiye Genel Mรผdรผrรผ FAN Chunlei ise Xiaomiโ€™nin Tรผrkiyeโ€™de tesis kurarak telefon รผretimine baลŸladฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve ร‡in ile Tรผrkiye arasฤฑndaki dostluฤŸun uzun รถmรผrlรผ olacaฤŸฤฑna inandฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi. 

โ€œHฤฑzlฤฑ sonuรงlanan vize talep ediyoruzโ€ 

Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi (TฤฐM) Yรถnetim Kurulu รœyesi BaลŸaran Bayrak ise ticari seyahatlerde vize kolaylฤฑฤŸฤฑ istedi. โ€œร‡inโ€™de gerรงekleลŸecek fuarlara vize sรผreci nedeniyle yetkili yollayamฤฑyoruzโ€ diyen Bayrak, hฤฑzlฤฑ sonuรงlanan vize talep etti.

Tรผrkiye’nin ร‡in’den yaptฤฑฤŸฤฑ ithalatฤฑn 45 milyar dolar seviyesine yรผkseldiฤŸini sรถyleyen Bayrak โ€œCari aรงฤฑฤŸฤฑmฤฑzฤฑn bรผyรผk bir kฤฑsmฤฑ, ร‡in ile yapฤฑlan ticaretten kaynaklanฤฑyor. Bu gerรงekle hareketle, Tรผrkiye’de ร‡in ile ticaretin daha dengeli bir yapฤฑya kavuลŸturulmasฤฑ iรงin taleplerimiz ve รงalฤฑลŸmalarฤฑmฤฑz devam ediyor. Ticaretin geliลŸmesi, hepimizin lehine olacak. รœlkemizde de 282 ร‡in menลŸeli firma faaliyet gรถsteriyor.โ€ dedi. 

โ€œ2019โ€™da 400 bin ร‡inli ziyaretรงi aฤŸฤฑrlamฤฑลŸken, 2023โ€™te bu rakam 284 bine dรผลŸtรผโ€

Tรผrkiye Turizm Tanฤฑtฤฑm ve GeliลŸtirme Ajansฤฑ (TGA) Genel Mรผdรผrรผ ฤฐsmail Bรผtรผn, turizm sektรถrรผnde 60 milyon ziyaretรงi ve 60 milyar dolarlฤฑk bir hedef belirlediklerini aktardฤฑ. 2019 yฤฑlฤฑnda 400 bin ร‡inli ziyaretรงi aฤŸฤฑrlamฤฑลŸken, pandeminin yaลŸanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan 2023 yฤฑlฤฑnda bu sayฤฑnฤฑn 284 bine dรผลŸtรผฤŸรผnรผn altฤฑnฤฑ รงizdi: โ€œBu yฤฑlki hedefimiz, bu rakamฤฑ en az iki katฤฑna รงฤฑkarmak. ร‡inli ziyaretรงilere yรถnelik e-vize uygulamamฤฑz var. 28 Haziran’da ร‡inโ€™den bir havayolu ลŸirketi farklฤฑ bir bรถlgeden Tรผrkiye’ye uรงuลŸ baลŸlatmayฤฑ planlฤฑyor.โ€ diye konuลŸtu.

โ€œSayฤฑn Bรผyรผkelรงi birlikte helva yapmanฤฑn zamanฤฑ gelmiลŸtirโ€

Tรผrkiye ร‡in iliลŸkilerini helva yapmaya benzeten Tรผrk Hava Yollarฤฑ Genel Mรผdรผrรผ Bilal EkลŸi  ลŸunlarฤฑ kaydetti: โ€œHelva yapsana diye bir ลŸarkฤฑ vardฤฑr. Ancak helva yapmak iรงin gerekli tรผm malzemeler elimizde bulunuyorken, lezzetli bir helva elde etmek mรผmkรผn olacaktฤฑr. ร‡in hattฤฑ konusunda ลŸikayetler alฤฑyoruz. Bilet fiyatlarฤฑ pahalฤฑ ve yaz aylarฤฑnda bilet bulamฤฑyoruz ลŸikayeti geliyor. Ama bu iลŸ, arz talep meselesi. Tรผm Avrupaโ€™ya, yani 800 milyon nรผfusa 2 bine yakฤฑn sefer yapฤฑyoruz. Amerikaโ€™da 13 noktaya haftada 123 uรงuลŸ, ฤฐtalyaโ€™ya haftada 100 sefer, Fransaโ€™ya 120 sefer, ฤฐngiltereโ€™ye 100โ€™รผn รผzerinde sefer yaparken ร‡inโ€™e haftada 3 noktaya 21 sefer yapฤฑyoruz. Bu maalesef yeterli deฤŸil. ร‡inโ€™de dรถrt havayolu ลŸirketi de Tรผrkiyeโ€™ye uรงuลŸa baลŸladฤฑ. Sayฤฑn Bรผyรผkelรงi birlikte helva yapmanฤฑn zamanฤฑ gelmiลŸtir. ร–ฤŸrencilerin, iลŸ insanlarฤฑnฤฑn uygun fiyatla uรงabilmesi iรงin desteฤŸinizi istiyoruz. ร‡in havacฤฑlฤฑk otoritesinin bunu olumlu karลŸฤฑlayacaฤŸฤฑna inanฤฑyoruz. ฤฐki รผlke arasฤฑndaki hava yolu baฤŸlantฤฑsฤฑnฤฑn artmasฤฑ ticareti, turizmi, kรผltรผrel iliลŸkileri รงoฤŸaltacaktฤฑr.โ€

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.617946.63230.12%
EURO 53.202353.21090.27%
JAPON YENฤฐ 3.4593.468-0.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.656857.68750.33%
STERLฤฐN 61.666361.6910.16%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8536.85590.1%
RUS RUBLESฤฐ 0.60010.6005-2.1%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59690.46 -2.8802%
Ethereum 1552.12 -5.3317%
Tether USDt 1.00 -0.0064%
BNB 565.32 -0.1816%
Solana 69.07 0.8929%
USDC 1.00 -0.0074%
XRP 1.03 -4.1589%
Dogecoin 0.07 -3.3508%
Toncoin 1.55 -1.6952%
Cardano 0.14 -2.8792%
Shiba Inu 0.00 -4.8209%
Avalanche 6.16 -4.1019%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam